temperature rastu diljem svijeta

U Meksiku je toliko vruće da majmuni mrtvi padaju s drveća

22.05.2024 u 08:53

Bionic
Reading

Temperature u Meksiku rastu, toliko je vruće da majmuni mrtvi padaju s drveća

Do 85 majmuna urlikača pronađeno je mrtvo u Tabascu na jugoistoku Meksika, gdje se predviđa da će temperatura ovog tjedna premašiti 45 stupnjeva Celzijevih, piše Business Insider.

Majmun urlikavac s plaštom, poznat po svom zovu, klasificiran je kao ugrožen na Crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode, na temelju procjene organizacije iz 2020. godine.

Lokalne vlasti i volonteri skupljali su tijela uginulih primata po šumama. Kako bi pomogli preostalim životinjama da prežive toplinski val, također su stavili kante s vodom i voćem oko staništa majmuna. Associated Press je izvijestio da su neki zabrinuti volonteri također donijeli majmune koje su spasili lokalnim veterinarima.

"Tražili su pomoć, pitali su mogu li pregledati neke od životinja koje su imali u svom kamionu", rekao je dr. Sergio Valenzuela za AP u ponedjeljak. "Rekli su da nemaju novca i pitali mogu li to učiniti besplatno. Liječio je pet majmuna koje su mu donijeli volonteri. Životinje su stigle u kritičnom stanju, dehidrirane i s temperaturom. "Bili su mlitavi kao krpe. Bio je to toplinski udar", rekao je Valenzuela.

Agencija za civilnu zaštitu Tabasca pripisala je smrt majmuna dehidraciji. Izvor iz agencije Reuters također je za list potvrdio da su majmuni pronađeni mrtvi u tri općine u državi.

Umiru od dehidracije i pada s drveća

Biolog za divlje životinje Gilberto Pozo rekao je AP-u da je val smrti majmuna započeo oko 5. svibnja i dosegao vrhunac tijekom vikenda. "Ispadali su s drveća kao jabuke", rekao je Pozo. "Bili su u stanju ozbiljne dehidracije i umrli su u roku od nekoliko minuta."

U njihovom oslabljenom stanju, pad s takve visine može rezultirati ozbiljnim ozljedama koje na kraju ubijaju primate, rekao je. U ponedjeljak je meksičko ministarstvo okoliša priopćilo da koordinira napore kako bi se utvrdio uzrok smrti majmuna. Također se savjetuje građanima da odmah obavijeste vlasti ako naiđu na mrtve životinje.

Prema AP-u, stalni toplinski val u Meksiku povezan je sa smrću najmanje 26 ljudi od ožujka.

Početkom svibnja zabilježene su rekordno visoke temperature u 10 gradova u Meksiku - uključujući i glavni grad, prenosi Reuters. Dana 9. svibnja temperatura u Mexico Cityju dosegla je vrhunac na 34 stupnjeva Celzijusa.

Temperature rastu u cijelom svijetu

Temperature u cijelom svijetu rastu zbog emisija stakleničkih plinova i El Niña, uz ostale faktore. Ekstremna vrućina nije samo loša za zdravlje i okoliš, ona također uvelike utječe na gospodarstvo. Istraživanje je pokazalo da su ekstremne vrućine, u prosjeku, koštale globalno gospodarstvo između 16 bilijuna do 50 bilijuna dolara između 1993. i 2013. godine.

Predstavnik meksičkog ministarstva okoliša nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar poslan izvan redovnog radnog vremena.

sve osim nogometa