galopirajuća pandemija

U manje od četiri dana milijun novih slučajeva koronavirusa; broj zaraženih prešao 14 milijuna

18.07.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je u petak 14 milijuna, pokazuju podaci Reutersa čime je prvi put u manje od 100 sati zabilježeno milijun novih slučajeva

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Kini krajem prošle godine i trebalo je tri mjeseca da broj naraste na milijun.Samo četiri dana trebalo je da se brojka od 13 milijuna zaraženih, zabilježenih 13. srpnja, popne na 14 milijuna.

SAD, koji ima više od 3.6 milijuna potvrđenih slučajeva, i dalje bilježi veliki broj dnevnih zaraza covidom-19.U četvrtak je SAD zabilježio globalni dnevni rekord s više od 77.000 zaraženih, a Švedska od početka pandemije ukupno bilježi 77.281 slučaj.

Ostale teško pogođene zemlje "izravnale su krivulju" i popuštaju mjere, dok neki gradovi poput Barcelone i Melbournea uvode drugi krug zatvaranja.

Broj slučajeva koronavirusa u svijetu triput je veći od težih slučajeva gripe godišnje, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Pandemija je dosad ubila više od 590.000 ljudi u gotovo sedam mjeseci i približila se gornjoj granici umrlih godišnje od gripe.

  • +12
Koronavirus u Australiji Izvor: EPA / Autor: DANIEL POCKETT

Podaci Reutersa, temeljeni na vladinim izvješćima, pokazuju da se koronavirus ubrzava u Sjevernoj i Južnoj Americi koje broje više od polovice zaraženih i polovicu mrtvih u svijetu.

U Brazilu je preko dva milijuna zaraženih, uključujući predsjednika Jaira Bolsonara, a umrlo je više od 76.000 ljudi.

Indija, još jedna zemlja s više od milijun zaraženih, od prošlog tjedna se u prosjeku bori s gotovo 30.000 novih zaraza dnevno.

U zemljama s ograničenim kapacitetima testiranja, broj potvrđenih slučajeva odražava samo dio ukupnih zaraza. Stručnjaci procjenjuju da su brojke zaraženih i mrtvih puno veće.