rizik

Odgođeno zasjedanje parlamenta u Australiji zbog porasta zaraza koronavirusom

18.07.2020 u 08:26

Bionic
Reading

Australski premijer Scott Morrison pomaknuo je u subotu termin ponovnog zasjedanja parlamenta za još nekoliko tjedana jer se koronavirus nastavio širiti u dvije najnaseljenije savezne države

Morrison je zatražio od predsjednika parlamenta da odgodi dvotjednu sjednicu koja je trebala početi 4. kolovoza u strahu od jačanja pandemije koronavirusa.

Zahtjev se smatra formalnošću jer je predsjednik parlamenta član Morrisonove Liberalne stranke, a oporbeni Laburisti su se složili s time.

Sjednica je pomaknuta na 24. kolovoza.

"Vlada ne može zanemariti rizik za zastupnike, njihove suradnike, osoblje u parlamentu i širu zajednicu", naveo je Morrison u pisanoj izjavi. Dodao je da djeluje prema preporukama zdravstvenih vlasti.

Savezna država Victoria zabilježila je 217 novih zaraza u subotu nakon rekordnih 428 u petak. Susjedni Novi Južni Wales, najnaseljenija država, također se bori sa suzbijanjem koronavirusa. Bilježi novih 15 slučajeva.

  • +12
Koronavirus u Australiji Izvor: EPA / Autor: DANIEL POCKETT

Victoria je 9. srpnja smjestila gotovo pet milijuna ljudi u djelomičnu karantenu na šest tjedana zbog nastavka širenja koronavirusa.

Očekuje se da će vlada u četvrtak objaviti detalje o novim potporama, uz postojeće subvencije za plaće u iznosu 49 milijardi dolara.

U ožujku su otkazane sve sjednice parlamenta i pomaknute na kolovoz. No činilo se da Australija uspješno kontrolira epidemiju u zemlji pa su se neke sjednice u međuvremenu održale, uključujući jednodnevnu izvanrednu sjednicu na kojoj se glasalo o početnom programu subvencioniranja plaća.