'moramo biti jako oprezni'

U Kosinjskoj dolini mjesta i dalje odsječena i bez struje; Lozančić: Prerano reći da je sve u redu

22.03.2018 u 17:00

Bionic
Reading

'Zbog upravljanja velikim količinama vode, bojim se da ćemo još dva dana morati biti jako oprezni i nadzirati sve crte obrane', istaknuo je Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić u Splitu, gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti gradova

Na Kosinjskom mostu je danas u 14 sati održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Perušić, kojoj su prisustvovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba – Bujević, predstavnici Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije, Interventne policije, Policijske uprave ličko-senjske, Hrvatskih voda, Oružanih snaga Republike Hrvatske i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, priopćio je DUZS.

Na sjednici je analizirano trenutno stanje i dosad poduzete aktivnosti. Stanje na području Kosinja pomalo se normalizira, vodostaj stagnira. Iz nekih stambenih objekata voda se povukla, a vlasnicima istih voze se aparati za isušivanje prostora. Do daljnjega je u prekidu prometna komunikacija s naseljima Gornji Kosinj, Kosinjski Bakovac, Šušanj, Podjelar, Lipovo Polje i Donji Kosinj. Za sva naselja koja su prometno odsječena osigurana je komunikacija čamcima. Naselja Gornji Kosinj, Kosinjski Bakovac, Šušanj Podjelar i dio Lipovog Polja su i dalje bez redovne opskrbe električnom energijom.

I danas se na terenu nalazi oko 30 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite (Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, HGSS-Stanica Gospić, pripadnici postrojbe civilne zaštite opće namjene, DVD Perušić), dežurni timovi HEP-a i Hrvatskih voda, PU Ličko-senjske – PP Gospić i Interventni tim policije PU Ličko-senjske, koji pomažu ugroženom stanovništvu.

  • +23
Na području Kosinja proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Stožeru je posebno istaknuta dobra kooperativnost među žurnim službama, a zahvaljujući dobroj koordinaciji i brzoj reakciji svih sudionika sustava civilne zaštite, sustav je ispunio svoju zadaću – pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Pripadnici Hrvatske vojske i amfibije u obrani od poplava

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga angažirani su u četvrtak na obrani od poplava na šest mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tako je na području Jasenovca angažirano 10 pripadnika i dva motorna vozila, na području jasenovčkog deponija i mjesta Košutarice 40 pripadnika i četiri motorna vozila, u Mlaki 54 pripadnika, 11 čamaca i devet motornih vozila, a u mjestu Bročicama 38 pripadnika i jedna amfibija te pet čamaca i dva motorna vozila, izvijestio je MORH.

  • +16
Vojska i Crveni križ u Letovaniću pomažu stanovnicima u obrani od poplave Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Pripadnici Hrvatske vojske - njih 10 i jedno motorno vozilo angažirani su i na području mjesta Uštice, a na području Letovanića je i cisterna za opskrbu stanovništva pitkom vodom.

Pripadnici Hrvatske vojske pomažu u obrani od poplava u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić ocijenio je danas odgovarajući na novinarsko pitanje o trenutačnoj opasnosti od poplava kako je 'prerano reći da je sve u redu'.

'Zbog upravljanja velikim količinama vode, bojim se da ćemo još dva dana morati biti jako oprezni i nadzirati sve crte obrane', istaknuo je Lozančić u Splitu, gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti gradova.