manji pritisak bosanskih rijeka

Rijeka Sava kod Županje u laganom porastu, nema bojazni od mogućeg izlijevanja

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2018 11:29
  • Objavljeno 22.03.2018 u 11:04
Rijeka Sava kod Županje u laganom porastu, nema bojazni od moguće izlijevanja

Rijeka Sava kod Županje u laganom porastu, nema bojazni od moguće izlijevanja

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vodostaj rijeke Save kod Županje trenutačno je u laganom porastu, očekuje se još najviše deset do dvadeset centimetara, maksimalno 940, što je još u okvirima redovnih mjera obrane od poplava pa se ne očekuju izvanredne situacije, rekao je u četvrtak novinarima na savskom nasipu u Županji voditelj Hrvatskih voda, Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Biđ-Bosut, Josip Kuterovac

Po njegovim riječima, nasip na rijeci Savi od Županje do Gunje svakodnevno se obilazi uz redovita dežurstva djelatnika Hrvatskih voda i trenutačno nema potrebe za izgradnjom tzv. zečjih nasipa.

'Vodni val prolazi i ovim područjem, a ono što je nama vrlo bitno je da je pritisak bosanskih rijeka puno manji nego što je to bio 2014. godine u vrijeme katastrofalne poplave. Više nema rasta tamošnjih rijeka što je za nas vrlo važno i ide nam u prilog', kazao je Kuterovac dodajući kako je vodostaj Save kod Županje u ovom trenutku niži za čak tri metra nego što je to bio 2014. godine.

Nasip su obišli i županjski gradonačelnik Davor Miličević i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je izrazio zadovoljstvo prognozama Hrvatskih voda.

  • +3

Gunja nakon poplave

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

'Drago mi je da se prognoze ostvaruju, a ne da bude kao 2014. godine kada su Hrvatske vode prognozirale jedno, a drugačije se događalo. Nadam se da će taj val sutra proći bez ikakvih problema', kazao je župan Galić. Dodao je da je zadovoljan radovima koje Hrvatske vode obavljaju na popravku i ojačavanju savskog nasipa te što se pripremaju projekti za buduće akumulacije u spačvanskim šumama.

Županjski gradonačelnik Davor Miličević poručio je Županjcima da mogu mirno spavati jer je vidljivo da je Sava u svom koritu i nije niti blizu vodostaja od prije nekoliko godina.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 10 sati iznosio je 924 centimetra i u laganom je porastu. Na snazi su redovne mjeere obrane od poplava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!