PAPA PREDVODIO KRIŽNI PUT

U Koloseumu molili za mir na Bliskom istoku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2013 23:19
  • Objavljeno 29.03.2013 u 23:19
Papa Franjo Križni put 2

Papa Franjo Križni put 2

Izvor: Reuters / Autor: Alessandro Bianchi

Papa Franjo predvodio je na Veliki petak Križni put u Koloseju u Rimu, čija je središnja poruka bila želja da za mirom na Bliskom istoku

'Neka krv nedužnih žrtava bude sjeme bratskijeg Istoka', bila je jedna od molitava u razmatranjima tijekom križnog puta, čiji su autori dvoje mladih Libanonaca i poglavar Maronitske crkve, patrijarh kardinal Bechara Boutros Rai. U razmatarnjima je bilo riječi o ratovima na Bliskom istoku i želji da se izbjeglice i prognani što prije vrate svojim domovima.

Papa je sudjelovao na križnom putu zajedno s tisućama vjernika, uz svjetlo baklji.

Veliki drveni križ nosili su naizmjenično mladi, bogoslovi i redovnice s Bliskog istoka, iz Indije, Kine, Afrike i Latinske Amerike. Njima se pridružio i kardinal vikar Agostino Vallini, papin zamjenik u rimskoj biskupiji.

Muku je pjevao zbor iz Libanona.

Tijekom meditacija bilo je riječi i o problemima zapadnih zemalja, kojima prema mišljenju Crkve prijete pobačaj, eutanazija i genetske manipulacije, o mladim žrtvama droge i sekta, o silovanjima i diskriminaciji žena, fundamentalizmu i slijepom laicizmu koji guši vrijednosti vjere i morala.

'Kršćani moraju na zlo odgovoriti dobrom i poput Krista prigrliti križ', rekao je papa, koji se pritom prisjetio puta svoga prethodnika Benedikta XVI. u Libanon u rujnu.

'To je putovanje bilo znak nade za Bliski istok i za cijeli svijet', naglasio je Franjo, apelirajući na vjernike da u srcu nose pomirujuće Isusove riječi i pozivajući na prijateljstvo s, kako je rekao, 'našom braćom muslimanima'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!