MINISTAR MATIĆ UVJEREN:

'U Kninu ne očekujem vukovarski scenarij'

04.08.2014 u 21:14

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić poručio je kako ni u najgorim snovima ne očekuje da će se na sutrašnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu dogoditi scenarij sličan onom lani u Vukovaru, kada je državni vrh onemogućen u priključenju koloni sjećanja na žrtvu Vukovara

"Niti u najgorim snovima ne pomišljam na takav scenarij", izjavio je Matić u  RTL-ovom Dnevniku, istaknuvši kako bi bilo prejeftino i politikantski kada bi neki pojedinac ili skupina zloupotrijebili tu proslavu. "Jer, još uvijek postoje neki koji nam zabranjuju ili na neki način omalovažavaju našu 'Oluju' i ukoliko bi još sami doprinijeli tome, to bi stvarno bilo nešto jako loše", rekao je.

Matić je naglasio kako su njegovo te ministarstva unutarnjih poslova i obrane uložili velike napore u organiziranju sutrašnje svečanosti, kao najveće i jedinstvene prilike kada se branitelji i ostali građani okupljaju kako bi proslavili pobjedu u Domovinskom ratu i zahvalili braniteljima. "Ukoliko bi to netko želio iskoristiti za uske političke i politikantske poene, to bi bilo uistinu 'dno dna'", poručio je.

Na konstataciju kako je i Vukovar simbol Domovinskog rata pa se lani u studenom dogodio incident, te upitan jesu li sigurnosne snage spremne ako se takav scenarij ponovi sutra u Kninu, Matić je odgovorio kako je sve spremno da sutrašnja 19. obljetnica "Oluje" bude veličanstvena, onakva kakva i zaslužuje biti.

"U slučaju da netko ima bilo kakvih primjedbi na rad ove Vlade, na rad ovog ministarstva ili na bilo koju osobu i visokog hrvatskog dužnosnika, za to postoji onaj plac na Trgu sv. Marka i tamo se mogu izražavati nezadovoljstva. Sutra bi bilo previše jeftino da netko to pokuša zloupotrijebiti", kazao je ministar.

Upitan za svoj esej kojeg su objavili neki portali, a u kojem je izrazio nezadovoljstvo Hrvatskom nakon ovih 19 godina, Matić je rekao kako je riječ o njegovim osobnim promišljanjima u kojima nije "otkrio toplu vodu". Naglasio je da kao ministar branitelja, vukovarski branitelj i bivši logoraš smatra da može reći ono što njegovi kolege ne mogu ili nisu u prigodi, a to je da su branitelji oslobodili Hrvatsku da bude "perjanica EU" za što je trebalo uložiti više truda.

"Gospodarska situacija sigurno bi mogla biti bolja i svi bi morali uložiti više truda. Ja kao ministar i Ministarstvo branitelja dali smo sve od sebe da radimo najbolje za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, a isto tako to treba očekivati i od drugih, ne samo od ove Vlade u dvije i pol godine, nego od svih od 90-ih godina pa do danas. Moraju se zapitati veliki ekonomisti, veliki stručnjaci od 90-ih do danas što su to učinili ili što nisu učinili da Hrvatska bude zemlja blagostanja za koju su se borili hrvatski branitelji", poručio je Matić.

345022,344587 ,344857,342301