TRAGEDIJA U MIANMARU

U klizanju terena u rudniku žada najmanje 90 mrtvih

22.11.2015 u 10:16

Bionic
Reading

U klizanju terena u rudniku žada u Mianmaru poginulo je više od 90 osoba, a još oko stotinu smatra se nestalima, prema službenim podacima objavljenima u nedjelju, dan nakon nesreće. 'Samo je jedna osoba pronađena živa, ali je preminula ubrzo' nakon spašavanja, izjavio je Tint Swe Myint, dužnosnik lokalne administracije i koordinator spasilaca

Radi se o regiji Hpakant, velikom proizvođaču žada, piše službeni dnevnik Global New Light of Myanmar.

'Dosad smo izvukli 80 tijela iz urušene brane i nastavljamo potragu', rekao je dužnosnik iz vatrogasne brigade Hpakant za agenciju Reuters.

Nesreća se dogodila u subotu popodne u izoliranom području na granici s Kinom kad se nasip urušio na više desetaka sklepanih nastambi u kojima su spavale osobe koje žive od potrage za komadićima neeksploatiranog žada.

Samo u nekoliko zadnjih mjeseci više desetaka osoba koje su pokušavale pronaći žad preostao nakon rovokopača velikih rudarskih tvrtki poginulo je u urušavanju terena, javljaju nevladine organizacije.

Proizvodnja žada vrlo je netransparentna i vjeruje se da se velik dio nje prokrijumčari u susjednu Kinu gdje taj kamen ima visoku cijenu, piše Reuters. Prema istrazi koju je provela i objavila u izvješću ove godine, skupina Global Witness za zaštitu okoliša procjenjuje vrijednost proizvodnje žada u Minmaru na više od 31milijardu dolara u 2014.

Velik dio rudnika žada u Mianmaru povezan je s vladinim dužnosnicima i članovima naoružanih etničkih skupina te osobama povezanima s bivšom vojnom vladom.

Oporbena čelnica i nobelovka Aung San Suu Kyi, čija je stranka pobijedila na parlamentarnim izborima 8. studenoga i treba sastaviti vladu početkom 2015., obećala je boriti se protiv korupcije i netransparentnog poslovanja, a industrija proizvodnje žada za to je dobar primjer. Nekada džungla, regija Hpakant je postala područje ogoljelih brežuljaka u pravo zbog brojnih rudnika. Glad Kine za žadom, dragim kamenom raznih nijansi zelene boje ubrzala je krčenje šuma u tom području u minamarskoj državi Kachin.