IZVANREDNO STANJE

U Kaliforniji zbog požara evakuirano 4.000 domova

30.08.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Požar koji od srijede gori nekoliko kilometara sjeverno od Los Angelesa, u Kaliforniji, u subotu nije pokazivao znakove slabljenja, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, a 4.000 kuća je evakuirano, objavile su vlasti

Požar koji je i dalje izvan kontrole u subotu se brzo širio, a troje civila je ozlijeđeno, rekao je Mike Dietrich iz službe za nacionalne šume.

U subotu poslijepodne vatra je uništila više od 8.000 hektara šume Angeles, tridesetak kilometara sjeverno od Los Angelesa, južno od koje je gusto naseljeno područje.

Evakuirano je ukupno 4.000 kuća, a nekoliko stotina je bilo bez struje u subotu navečer.

Evakuacija je naređena za La Canada Flintridge, 25 km sjeverno od Los Angelesa, za susjedne općine Altadenu i La Crescentu te za Glendale, prigradsko naselje Los Angelesa.

Šumska služba upozorava da se požar širi iznimno brzo zbog visokih temperatura koje ovih dana vladaju tim područjem i koje će se zadržati i u nedjelju.

Više od 1.800 vatrogasaca bori se s vatrenom pošasti, a helikopteri za gašenje smjenjuju se na terenu. Gust dim, vidljiv kilometrima, zastire nebo nad Los Angelesom i nad dolinom San Fernando, sjeverno od megalopolisa.

Požari prijete i planini Wilson, gdje su smješteni najveći telekomunikacijski centri u gradu.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio je u petak izvanredno stanje za okruge Los Angeles i Monterey.