KRVAVI PETAK

U Kabulu četvero mrtvih u antivladinim prosvjedima nakon bombaškog napada

02.06.2017 u 17:20

Bionic
Reading

Četiri su osobe poginule u petak u sukobu redarstvenih snaga i gnjevnog mnoštva koje je tražilo ostavku afganistanske vlade nakon krvavog napada u Kabulu u srijedu

Napetost je vidljiva u prijestolnici, gdje je policija bojevim streljivom rastjerivala stotine prosvjednika koji su se u povorci htjeli uputiti prema predsjedničkoj palači nakon tog napada u kojemu je poginulo najmanje 90 ljudi.

'U današnjim prosvjedima poginule su najmanje četiri, a ranjeno je osam osoba', rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva zdravstva Waheed Majrooh.

Gnjev građana raste nakon napada kamionom-bombom u kojemu su stotine ljudi ozlijeđene u diplomatskoj četvrti afganistanske prijestolnice u kojoj su na snazi trebale biti mjere iznimno jakog osiguranja. To je najteži napad u Kabulu od 2001.

Mnogi se Afganistanci pitaju kako obavještajne službe nisu mogle spriječiti kamion da uđe u četvrt u kojoj su kontrolne točke i sigurnosne ograde na svakom koraku.

Prosvjednici, među kojima su neki bili naoružani kamenjem, okupili su se blizu mjesta eksplozije izvikujući slogane protiv vlade i 'Smrt talibanima'.

Policija je bojevim streljivom, suzavcem i vodenim topovima uzvratila na pokušaj prosvjednika da probiju sigurnosni kordon.

Afganistanska obavještajna služba optužuje za napad mrežu Hakani, naoružanu skupinu povezanu s talibanima, ali još nitko nije preuzeo odgovornost.

Ovaj bombaški napad koji se dogodio u prilikama pogoršanja sigurnosnih prilika u Afganistanu, naišao je na osudu u čitavom svijetu.