deset članica

U Jakarti počeo samit ASEAN-a: U fokusu mjanmarska kriza

05.09.2023 u 09:13

Bionic
Reading

U Jakarti je počeo u utorak samit Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kojim će, kako se očekuje, dominirati mjanmarska kriza i napetosti u Južnom kineskom moru

Čelnici ASEAN-a podijeljeni su u vezi s rješavanjem mjanmarske krize, gdje je prije dvije i pol godine vlast preuzela vojna hunta. "Suočavamo se sa sve težim izazovima koji će dovesti do borbe za prevlast između velikih sila", rekao je indonezijski predsjednik Joko Widodo, čija zemlja predsjeda ASEAN-om, u svom uvodnom obraćanju na skupu.

Istodobno je naglasio kako se ASEAN neće pokoravati nijednoj supersili te da će igrati važnu ulogu u osiguravanju mira. Kako prenosi agencija AFP, čelnici ASEAN-a pokušat će postići dogovor o krizi u Mjanmaru koja je podijelila taj desetočlani savez. Vojna hunta vlada Mjanmarom od državnog udara u veljači 2021. kojim je svrgnuta bivša čelnica Aung San Suu Kyi.

Prije dvije godine Indonezija je zatražila okončanje nasilja i početak mirovnih pregovora od mjanmarske vojne hunte, čiji predstavnici zbog zabrane ne dolaze na sastanke na visokoj razini. No, navodi AFP, neke članice saveza sklone su vraćanju Mjanmara na sastanke ASEAN-a.

Uz Kambodžu, glavnog saveznika mjanmarske hunte, tajlandski su se predstavnici posljednjih mjeseci nekoliko puta sastali s njezinim čelnicima.

Na sastanku ASEAN-a zemlje članice također će raspravljati o eskalaciji napetosti u Južnom kineskom moru. Prošli tjedan Kina je objavila novu kartu koja izražava ekspanzionističke tendencije u Južnom kineskom moru, bogatom nalazištima nafte i plina.

Indonezija će također biti domaćin istočnoazijskog samita u četvrtak, koji će okupiti 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kinu, Japan, Indiju i Rusiju. Međutim, na samit neće doći čelnici SAD-a, Kine i Rusije. Umjesto njih, na sastanku će sudjelovati američka potpredsjednica Kamala Harris, kineski premijer Li Qiang i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.