drugi booster

U Izraelu počelo cijepljenje njegovatelja četvrtom dozom protiv covida

27.12.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Izraelska bolnica počela je njegovatelje cijepiti četvrtom dozom cjepiva protiv koronavirusa, odnosno drugim 'boosterom', u sklopu kliničkog ispitivanja koje bi trebalo prethoditi nacionalnoj kampanji, čiji datum još nije objavljen

Premijer Naftali Bennett je izjavio prošle srijede da će svi Izraelci stariji od 60 godina i medicinsko osoblje imati pravo na četvrtu dozu dok zemlja nastoji obuzdati širenje varijante omikron, ali tu odluku još treba odobriti ministarstvo zdravstva.

Bolnica Sheba, u predgrađu Tel Aviva, u ponedjeljak je počela cijepiti 150 dobrovoljaca - njegovatelja koji su primili 'booster' prije više od četiri mjeseca i čiji se broj antitijela smanjio.

Primjena četvrte doze će omogućiti procjenu mogućeg porasta antitijela i moguće nuspojave i smanjuje li se rizik od zaraze, rekla je Gili Regev-Yochay, ravnateljica odjela za zarazne bolesti te bolnice.

Njegovatelje će pratiti tijekom šest mjeseci, precizirala je.

Ministarstvo zdravstva je odobrilo to kliničko ispitivanje kako bi se provjerila učinkovitost četvrte doze, rekla je glasnogovornica ministarstva Gal Rotem Golan, prenosi agencija France presse.

Izraelski mediji prenose da glavni ravnatelj ministarstva Nachman Ash želi dovoljno vremena kako bi se proučila ozbiljnost zaraze varijantom omikron prije pokretanja cijepljenja na državnoj razini.

Izraelske vlasti su prošlog tjedna pooštrile ograničenja putovanja kako bi suzbile širenje varijante omikron i dodale su Sjedinjene Države na svoj crveni popis zemalja u koje je Izraelcima zabranjeno putovati. Na tom popisu je oko 70 zemalja.

Oko 4,2 od 9,3 milijuna stanovnika Izraela primilo je tri doze cjepiva protiv koronavirsa, a u tijeku je cijepljenje djece od 5 do 11 godina.