protiv mjera

U Izraelu novi sukobi ultraortodoksnih židova i policije

26.01.2021 u 17:47

Bionic
Reading

Izraelska policija priopćila je u utorak da je uhitila najmanje 14 osoba u novim sukobima u kojima su sudjelovale redarstvene snage i ultraortodoksni židovi koji se protive mjerama suzbijanja covida-19. U ortodoksnoj četvrti u Jeruzalemu Mea Sharimu prosvjednici su zapalili kante za smeće i rajčicama gađali policiju koja ih je pokušala rastjerati vodenim topom, izvijestio je novinar agencije France Presse.

'Usto) na nekim cestama su bile zapreke, a redarstvene snage su gađane kamenjem (...) Policajci su napadnuti kada su došli provesti naputke o epidemiološkim mjerama", navela je izraelska policija u priopćenju.

Osam osoba je uhićeno u Jeruzalemu, tri u sukobima u ultraortodoksnom naselju Moddin Ilitu na okupiranoj Zapadnoj obali i tri u vjerskoj četvrti Beit Shemeshu, navodi policija.

Sukobi redarstvenih snaga i ultraortodoksnih židova traju već nekoliko dana. Izrael je krajem prosinca uveo treću karantenu pokušavajući zaustaviti pandemiju novog koronavirusa.

Unatoč zdravstvenim mjerama, već sada je siječnju prijavljeno najviše umrlih, više od 1000 osoba kod kojih je smrt povezana s virusom, a od ožujka ih je gotovo 4500.

Sukob ultraortodoksnih židova s policijom Izvor: Profimedia / Autor: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Istodobno sa zdravstvenim mjerama vlasti vode sveobuhvatnu kampanju cijepljenja u okviru koje je više od 2,5 milijuna od 9 milijuna stanovnika primilo prvu dozu.