prvi korak

Izaslanstvo vlade Emirata doputovalo u prvi službeni posjet Izraelu

20.10.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Prvo službeno izaslanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata doputovalo je u utorak u Izrael nakon što su dvije zemlje normalizirale odnose prošli mjesec u skladu sa sporazumom postignutim uz posredovanje SAD, a koji je, kako navodi Reuters, uglavnom sklopljen zbog zajedničkog straha od Irana.

Zrakoplov kompanije Etihad Airways s dužnosnicima iz Abu Dabija i američkim dužnosnicima sletio je u zračnu luku Ben Gurion.

Dočekali su ga izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi i ministar financija Israel Katz.

Petosatni posjet bit će ograničen na zračnu luku nedaleko od Tel Aviva zbog koronavirusa, rekli su izraelski organizatori.

UAE i Bahrein u rujnu su postali prvim arapskim državama u četvrt stoljeća koje su potpisale sporazume o uspostavi službenih odnosa s Izraelom, što je potez za koji su Washington i njegovi saveznici rekli da će osnažiti regionalni mir i stabilnost, a Palestinci su ga osudili.

S izaslanstvom Emirata doputovali su američki izaslanik za Bliski istok Ari Berkowitz i ministar financija Steven Mnuchin.

Američki dužnosnici u nedjelju su se pridružili izraelskom izaslanstvu koje je putovalo u Bahrein na svečano potpisivanje sporazuma.

Izrael i UAE već su potpisali nekoliko ugovora od sredine kolovoza, kada su prvi put objavili da će uspostaviti pune odnose.

Izraelski dužnosnici su rekli kako se očekuje da će dvije strane potpisati sporazum o ukidanju viznog režima, prvi takav izraelski sporazum s jednom arapskom zemljom.