U izbor za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2025. iz Hrvatske stižu dva projekta iz Krapinsko-zagorske županije, 'Invest in Zagorje – Ekosustav za novu generaciju poduzetnika' i 'Srednja škola Zabok CUT – TalentHub: Pretvaranje vještina u poduzetništvo', izvijestili su iz te županije.
Europska nagrada za promicanje poduzetništva, za koju mogu konkurirati projekti iz 27 članica EU, Islanda, Norveške i Lihtenštajna, pokrenuta je 2006. godine kako bi kroz isticanje najboljih politika i praksi otvorila nove mogućnosti za razvoj poduzetništva, zapošljavanje i zadržavanje stanovništva u pojedinim lokalnim i regionalnim sredinama.
Ministarstvo gospodarstva u ožujku je raspisalo natječaj za najbolje projekte u Hrvatskoj, koji je bio otvoren do 23. svibnja i na njemu su kao hrvatski predstavnici na europskom izboru odabrani upravo ti projekti te kao najbolji na nacionalnoj razini idu u europski izbor.
'Krapinsko-zagorska županija proglašena Europskom poduzetničkom regijom za 2025. godinu te da smo na ljestvici američkog Financial Timesa napravili još jedan iskorak i napredovali na četvrto mjesto najboljih malih europskih regija za privlačenje investicija. U skladu s time, očekujemo i da bar jedan od ova dva projekta, u ogromnoj konkurenciji trideset zemalja uđe u finalni izbor među top 3 europska projekta', poručio je župan Željko Kolar.
Projekt 'Invest in Zagorje' Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije je ekosustav kojim se privlače ulaganja, jača kapacitet lokalne radne snage i daje koordinirana institucionalna podrška poduzetnicima i investitorima. Projekt obuhvaća i digitalni one-stop servis centar za investitore, koji je dosad rezultirao s više od 17.000 posjeta digitalnoj platformi, 20 ozbiljnih investicijskih upita te četiri konkretne investicije u poslovne zone, navodi se u priopćenju.
Projekt 'Srednja škola Zabor Cut-Talendhub' prijavila je Srednja škola Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Tim projektom spojili su obrazovanje i poduzetništvo, i to već od dječjeg vrtića, preko redovnog obrazovanja do obrazovanja odraslih. Učenici svoju praktičnu nastavu i učenje temeljeno na radu u velikom dijelu obavljaju u prostorima škole, a uz vježbe u ugostiteljskim kabinetima imaju i praktičnu nastavu i usvajanje praktičnih vještina u radu sa stvarnim gostima u Akademisu, smještajnom objektu hotelskog tipa s restoranom i eno-barom.
Europska komisija dodijelit će nagrade za najbolji europski projekt u studenome u Kopenhagenu.