VIKEND ODREDIŠTA

[FOTO] Gorski kotar, Hrvatsko zagorje i Podravina su dobra ideja čak i za kišni vikend: Evo što posjetiti

19.11.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Pred nama je novi produženi vikend, barem za većinu ljudi, a zašto ne iskoristiti nekoliko slobodnih dana više i istražiti najljepše dijelove Hrvatske? Posebno ako ste hrabri i ako vam najavljeno lošije i maglovito vrijeme ne predstavlja izazov, jer priroda je prelijepa u svakom obliku. Upravo smo se na to i usmjerili - zelenu oazu, ljepote Lijepe Naše te nezaobilazne tri regije

Gorski kotar, Hrvatsko zagorje i Podravina uvijek su dobra ideja, a mi smo provjerili što vrijedi posjetiti!

  • +5
Podravina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Turistička zajednica Grada Đurđevca

Podno Bilogore i uz rijeku Dravu proteže se prekrasna Podravina. Osim po očaravajućoj prirodi, ali i umjetnosti te bogatoj povijesti i kulturi, ta nerazvikana regija žudi za tim da je otkrijete i upoznate. Ondje se kriju mjesta daleko od znatiželjnih očiju, u kojima nema gužve, što ih čini savršenima ako za vikend želite pobjeći i odmoriti se. Usto je pravi mali gurmanski raj.

Podravina je dom pustinje Đurđevački pijesci, ostataka jedine hrvatske pustinje i geografsko-botaničkog rezervata smještenog u istočnom dijelu Đurđevca. U blizini se nalazi Hrvatska Sahara, čija su turistička atrakcija deve, smještene u pustinjskom ambijentu odmah pored utvrde Stari grad, kulturno-povijesne perjanice Đurđevca. Uz deve, taj je mali zoološki vrt dom razigranim patuljastim kozama, ovcama, konjima, magarcima, autohtonoj peradi i ljamama.

Unutar impozantne utvrde Stari grad nalaze se restoran i pivnica te gosti mogu razonoditi svoje nepce tradicionalnim podravskim jelima, širokom lepezom vrhunskih domaćih vina, vina 's peskov' te bogatom ponudom piva. Restoran svakodnevno nudi velik izbor ukusnih jela, toplo-hladnih i svježih salata, vegetarijanski meni i slastice.

Rijeka Drava sa svojim rukavcima, sprudovima, poplavnim šumama, vlažnim travnjacima, strmim i odronjenim obalama i mrtvicama jedna je od posljednjih očuvanih nizinskih rijeka Europe s izuzetnom biološkom i krajobraznom raznolikošću, rijetkim i ugroženim vrstama (orao štekavac, crna roda, mala čigra itd.) i raznolikom ornitofaunom i ihtiofaunom te bogatom geološkom i kulturno-tradicijskom baštinom. Ribolov u netaknutoj prirodi, promatranje ptica (vodarica, močvarica, pjevica, grabljivica…), fotosafari očuvanog staništa za brojne gmazove, vodozemce i sisavce (jelene, divlje svinje, vidre, dabrove…), kupanje na pješčanoj obali ili šljunčanom sprudu, ispiranje zlata, vožnja brodom i biciklom po dravskoj, bilodravskoj i prekodravskoj ruti samo su dio aktivnosti koje ljubitelje prirode neće ostaviti ravnodušnim.

Nezaobilazna je i šuma Borik, stotinjak godina stara borova i bagremova šuma s razgranatom mrežom puteljaka i uređenom trim stazom. Ova sportsko-rekreativna zona idealna je za šetnje, trčanje, vožnju biciklom i terenske pripreme sportaša.

Blizu je i mjesto Rasinja, desetak kilometara zapadno od Koprivnice, nedaleko od Podravske magistrale koja dolinom rijeke Drave povezuje gradove sjeverne Hrvatske. Smještena je na pola puta između Ludbrega i Koprivnice, na prvim obroncima Kalničkog prigorja gdje potok Gliboki ulazi u podravsku ravnicu. Rasinja sa svojim kulturno-povijesnim spomenicima bilježi slojevitost svoje prošlosti. Osim najveće atrakcije dvorca banske obitelj Inkey i župne crkve sv. Križa, još se mogu naći vrijedni ostaci Starog grada Rasinje u samom naselju te tragovi templarskog grada Opoja na obližnjem brežuljku Budim. U Rasinji se nalazi i istoimeno jezero koje će sigurno privući ljubitelje ribolova. No ako niste ljubitelj ribolova, možete uživati u vinogradima, šumama i livadama.

Ako ste ljubitelji planinarenja, zasigurno će vas put nanijeti i na malu planinu Kalnik, čiji je najviši vrh Vranilac. Od vrha prema sjeveroistoku strši niz stjenovitih zubaca, zvanih popularno Sedam zuba. Kalnik izdaleka djeluje kao impozantan zid istegnut u pravcu jugozapad-sjeveroistok. Za razliku od većine drugih planina i brda u Hrvatskom zagorju ili na njegovu rubu, na Kalniku ćete susresti slikovite okomite stijene. Vranilac je ujedno najviši vrh Koprivničko-križevačke županije. Na području đurđevačke Podravine rekreativci mogu uživati u vožnji biciklom po Bilogorskoj i Bilodravskoj ruti (makadamske i slabo prometne asfaltirane ceste) koja objedinjuje sve što Bilogora pruža: guste šumovite predjele, pitoreskno bilogorsko selo Svetu Anu s vodenicom i tematskim stazama, ruralne pejzaže sela Mićetinac i Čepelovac, kulturno-povijesnu perjanicu Dvor Barnagor, mnogobrojne vinarije na vinskoj cesti i prekrasne vidike.

  • +3
Hrvatsko zagorje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Visit Zagorje / Julien Duval

Ako vas put nanese u Hrvatsko zagorje, na jednodnevni izlet ili pak više dana, sigurno ćete shvatiti o čemu Vice Vukov pjeva u legendarnoj pjesmi 'Suza za zagorske brege'. Zašto onda ne zaviriti u enogastro ponudu sjevernog dijela Hrvatske, daleko od vreve grada, okruženi zagorskim bregima, mirom i tišinom, domaćim specijalitetima i pokojom kapljicom vina?

Čisti zrak i priroda, sportske aktivnosti, bijeg od gradske vreve, mir, gemišt, kulturne i povijesne znamenitosti, nezaobilazna purica s mlincima i bučnica te općenito bogata gastronomska scena, zagorske vinske turističke ceste... Niz je dug, a izbor velik, no pomnije o njemu možete razmišljati uz jutarnju kavu s pogledom na šume dok vas umjesto alarma budi pjev Jureka, pa i Katice.

Osvježenje, iako je vani prilično svježe, možete birati između kupališta u Krapinskim toplicama, Tuheljskim toplicama, Stubičkim toplicama te u Donjoj Stubici (Terme Jezerčica). Ne zaboravite i na Veliki Tabor u Desiniću, Kumrovec i Muzej krapinskih neandertalaca.

Tko su bili ti ljudi stariji od 30 ili gotovo 300 tisuća godina? Kako ih je otkrivala i tumačila znanost 19. stoljeća i što na početku našega milenija znamo o ljudima koji su ondje lovili nosoroge prije 125 milenija? Neandertalci su magičan i mističan pojam europskog pračovjeka, jedna od mnogih tajni naših prapočetaka, a dio odgovora nalazi se u Muzeju krapinskog pračovjeka u Krapini, na Hušnjakovom brdu, paleolitičkom nalazištu na kojem su nađeni ostaci neandertalaca. Nekoliko je još muzeja koji pripadaju sastavu Muzeja Hrvatskog zagorja, a koje vrijedi posjetiti. Među njima je svakako Muzej seljačkih buna, osnovan i otvoren za javnost u povodu obilježavanja 400. godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. godine. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća.

Etno selo Kumrovec, također poznato kao Muzej Staro selo Kumrovec, uređeno je kao etnografski muzej na otvorenom s očuvanim izvornim seoskim kućama iz 19. i 20. stoljeća te primjercima narodnog graditeljstva zagorskog kraja nakon postavljanja spomenika ispred rodne kuće Josipa Broza Tita 1948. godine. Naknadno je uređeno na površini od 12.640 kvadrata s 25 stambenih, devet gospodarskih i osam pratećih građevina.

Neizostavan je i dvorac Veliki Tabor, utvrda na sjeverozapadu Hrvatske, u mjestu Hum Košnički u Općini Desinić. Također je prvorazredni spomenik nulte kategorije i zaštićeno kulturno dobro. Jedan je od najviše očuvanih srednjovjekovnih gradova u nas i predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnog srednjeg vijeka. Promijenio je mnoge slavne gospodare, a oni su grofovi Celjski (koji su ga najranije posjedovali), Matija i Ivaniš Korvin, obitelj Rattkay te poznati hrvatski slikar Oton Iveković. Zasigurno je svima poznato ime Veronike Desinićke, druge supruge Fridrika II Celjskog. Zbog nepoželjnosti njihovog braka protiv nje pokrenut je progon, a premda je oslobođena optužbe, usmrćena je i tako postaje žrtva prvog zabilježenog progona vještica u Sloveniji.

Ako ste pak ljubitelj planinarenja, izborom krapinske Strahinjščice ne možete pogriješite, a iz Stubičkih Toplica možete doći i do Sljemena sa zagorske strane. Za one koji više vole laganije uzbrdice - Cesargrad u Klanjcu je pravo mjesto.

  • +8
Gorski kotar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: gorskikotar.hr

Uvijek dobra ideja je Gorski kotar, omiljena destinacija za ljubitelje prirode koji se u taj kraj zaljube svaki put iznova, neovisno o godišnjem dobu. Geografska pozicija je idealna jer je od većine mjesta udaljen nešto više od dva sata.

Mali raj na zemlji je Park-šuma Golubinjak, jedno od najpopularnijih izletišta Gorskog kotara. Ova prirodna oaza nalazi se tek kilometar od naselja Lokve, a u sadržaj će se zaljubiti i mali i veliki. U nekoliko sati, koliko vam treba da je prijeđete, uživat ćete u tom prelijepom kompleksu i zelenoj oazi, educirati se o risovima i medvjedima, zaboraviti na trenutak na sav stres, a ondje mogu šetati i vaši mališani.

U blizini je i umjetno Lokvarsko jezero, koje se nekad zvalo Omladinsko jezero, a sigurno će vas oduševiti na prvi pogled. Ljeti je to omiljeno odredište kupača.

Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara i na pojedinim dionicama širine svega dva metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila si neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle, što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle, ulaz je u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem. U špilji prezimljavaju strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka, a koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta. Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena osovila se između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak. Nažalost, ovi su prolazi trenutno zatvoreni zbog bujica koje su poplavile kanjon, no ih svakako imajte umu za neku drugu priliku.

Izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša te jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 metara vodena je masa oblikovala tirkizno jezero koje će vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan 'Čudesnom dolinom leptira'.

Ako ste pak ljubitelji planinarenja, Risnjak, Samarske i Bijele stijene ili Klek samo su neke od planina na raspolaganju. Ako uz vrhove volite ići i 'pod zemlju', nemojte zaobići špilje Vrelo i Lokvarku. Špilja Lokvarka najveća je špilja Gorskog kotara te se sa svojih 1200 metara dužine i 140 metara visine od najviše do najniže točke istraženog dijela ubraja među najveće špilje Hrvatske. Uređenim i osvijetljenim stazama i stepenicama moguć je ulazak u nekoliko dvoranskih prostora sve do podzemnog jezera. Prirodna podjela špilje je na četiri galerije u kojima se nalaze brojni spiljski kameni ukrasi. Špilja Vrelo u Fužinama stara je 3,5-4 milijuna godina. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost daje joj voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom.