ublažavanje mjera

U Istri pripreme za otvaranje škola i vrtića

30.04.2020 u 09:53

Bionic
Reading

Nastavlja se pozitivan trend u Istri u borbi protiv koronavirusa, već trinaesti dan za redom nema oboljelih, a iz Stožera Civilne zaštite Istarske županije izvijestili su kako se vrtići i škole pripremaju za skorašnje otvaranje

Ta mjera bi se trebala provesti od 11. svibnja, a još uvijek je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba, s time da bi i to uskoro trebalo biti prošireno na deset osoba.

'Postojeće smanjenje mjera procjenjivat ćemo u subotu, a potom će se odlučiti kreće li se od ponedjeljka, 4. svibnja, s novim smanjenjem vezanim za početak rada uslužnih djelatnosti poput frizera i kozmetičara. Za sada je situacija dobra i stabilna', poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

'Unutar 24 sata ispitano je ukupno 74 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih u Istri i trenutno je na ispitivanju 12 uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19', istaknuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Rekao je i kako Stožer pomno prati što se događa otkad su smanjene mjere, a povećana mobilnost ljudi.

'Ljudi su uglavnom disciplinirani. Nismo zamijetili nijednu anomaliju premda je jasno da je sada najveća prijetnja ostala mogućnost proboja virusa u domove za starije i nemoćne osobe, što se, nažalost, u nekim drugim dijelovima zemlje već dogodilo. U Istri se čini sve da se to ne dogodi', istaknuo je Kozlevac.