užasavajuća stopa smrtnosti

U irskim crkvenim domovima umrlo 9000 djece, neka zlostavljana jer su ih rodile neudate žene

12.01.2021 u 18:50

Bionic
Reading

Tisuće djece umrle su u dječjim domovima kojima je u razdoblju od 1920-ih do 1990-ih upravljala irska Katolička crkva, navodi se u istraživanju objavljenom u utorak, u kojemu se "užasavajuća stopa smrtnosti" povezuje s nehumanim životnim uvjetima

Izvještaj koji je obuhvatio 18 takozvanih "Domova za majke i djecu", gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, posljednji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke crkve.

Rodbina žrtava tvrdi da su bebe zlostavljane jer su ih rodile neudate žene koje su, kao i njihova djeca, predstavljale mrlje na imidžu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva.

Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su deseci tisuća žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u obiteljima s vjenčanim roditeljima.

Premijer Micheal Martin službeno će se ispričati te će pružiti financijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u priopćenju.

"Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece", izjavio je ministar Roderic O'Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma.

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od "Mother and Baby Homes", zabilježeno je u izvješću iz 2017. godine.

Ukupno je umrlo oko 9000 djece, a stopa smrtnosti iznosila je 15 posto, potvrđeno je u izvješću u utorak.

Ugled Crkve u Irskoj narušen je nizom skandala kao što su pedofilija, zlostavljanja u sirotištima i prisilna posvajanja te je tijekom prvo prvog Papinog posjeta toj državi, 2018. godine, papa Franjo molio za oprost.