PISMO ŠOKIRALO BANSKE DVORE

U Imotskom umjesto tvornice žele zatvor

Bionic
Reading

Dok se Vladi u vrijeme krize za pomoć radi opstanka gospodarskih subjekata masovno obraćaju iz svih krajeva zemlje i mole različite načine pomoći za spas tvrtki, dopis koji je nedavno stigao od imotskoga gradonačelnika Ante Đuzela gotovo je šokirao Banske dvore

Đuzel se premijerki Jadranki Kosor pismom obratio moleći da na području još aktivne i jedine imotske tekstilne industrije Trimot država sagradi kaznionicu.

U dopisu, tvrde izvori bliski Vladi, Đuzel traži od Vlade da još jedanput razmotri plan nove kaznionice na području Šibenika te da umjesto na tom području u gradnju kaznionice investira u Imotskom. Da stvar bude apsurdnija, za tvrtku Trimot koja je u većinskom vlasništvu države, Hrvatski fond za privatizaciju nedavno je raspisao natječaj za privatizaciju pod posebnim uvjetima, uz cijenu od 1 kune, a natječaj je otvoren još mjesec i pol.

Trimont trenutno zapošljava 200 ljudi i Đuzel vjeruje da bi se za sve našlo i posla u zatvoru.

'To su prostori od četiri objekta u kojima država ne bi trebala puno investirati u gradnju kaznionice jer su u dobrom stanju. Nažalost, Trimot je tvrtka koja samo proizvodi gubitke i kamo sreće da je netko preuzme i organizira.

Ovako godišnje država u njih ulaže 10 milijuna kuna, a gubici se gomilaju i pitanje je vremena kada će to morati prekinuti', pojašnjava Đuzel, dodajući kako bi otvaranjem kaznionice većina radnika Trimote mogla nastaviti s radom u kaznionici koja bi ujedno značila i više posla za lokalne odvjetnike, proizvođače hrane, hotele i slične djelatnosti.

Što se Trimota tiče, Đuzel kaže da je tvrtka samo Gradu dužna 5 milijuna kuna i da ovakva kakva je sada ne jamči nikome budućnost. Trimot je tvrtka koja je inače već bila u stečaju, nakon kojega se vratila u vlasnički portfelj države. Temeljni kapital tvrtke iznosi 63 milijuna kuna, a aktiva je prema neslužbenim podacima 65,5 milijuna kuna dok su obveze bile 71 milijun kuna.