OSVANULI I PLAKATI

U Imotskom spaljen Borut Pahor

27.02.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Organizatori imotskih maškara u glavnoj pokladnoj povorci prvo su gradom provozali, a potom na središnjem trgu i zapalili veliku lutku s likom slovenskog premjera Boruta Pahora

Potom su na oglasnim pločama po Imotskom u četvrtak osvanuli plakati na kojima nepoznati autor, koristeći povijesne podatke, upozorava svoje sumještane da su Slovenci okupatori hrvatskog teritorija.

U proglasu pisanom crnim flomasterom obznanjuje se hrvatskom narodu i svim narodnostima da su Slovenci okupirali i oteli hrvatske zemlje, Belu Krajinu, Prekomurje, sjeverozapadni dio Istre, Kopar, Piran, Portorož, Izolu. I Sveta Gera je, tvrdi autor, okupirana.

Autor hvali srbijanskog profesora dr. Jovana Markovića te mu u proglasu donosi i detaljnu biografiju. Za njega kaže da mu Hrvati moraju biti zahvalni i odati mu priznanje jer svojim leksikonom dokazuje da je Bela Krajina bila hrvatska zemlja za vrijeme Austro-Ugarske, a da ju je Slovenija okupirala 1918. godine.

Da bi bio uvjerljiv, autor proglasa kopirao je i cijelu stranicu istrgnutu iz neke knjige u kojoj stoji da je Bela Krajina mikroregija u peripanonskoj Sloveniji te da je ranije pripadala Hrvatskoj, a u njoj žive Slovenci, Hrvati i Srbi. Na kraju podužeg proglasa autor naglašava: 'Bela Krajina – hrvatska zemlja okupirana 1918. godine i pripojena nezakonito od Slovenije. Ne damo ni 1 mm hrvatske zemlje slovenskim okupatorima', piše Jutarnji list.