POPIS STANOVNIŠTVA 2011.

U Imotskom i Vrgorcu 15 posto manje stanovnika (?!)

05.05.2011 u 07:26

Bionic
Reading

Po neslužbenim podacima ovogodišnjeg popisa stanovnika, Vrgorac i Imotski bilježe 15 posto manje stanovnika nego u popisu 2001. godine

Imotska krajina koja je na popisu prije deset godina imala oko 32.000 stanovnika bilježi manji broj stanovnika u zapadnom dijelu krajine, posebice u općinama Cista Provo i Lovreć.

Vrgorac koji je na popisu 2001. imao 7.593 stanovnika, kao i Imotski, također bilježi manji broj stanovnika u zapadnom dijelu općine, posebno u selima Višnjica, Vlaka, Dragaljane, Kozica, Rašćane, Mijaca i Poljica.

Po neslužbenim informacijama popisa 2011. godine, Vrgorac će po ovogodišnjim brojkama imati oko 6.500 stanovnika, što je oko 15 posto manje.

No, iza statističkih podataka kriju se možda i neki drugi zanimljivi podaci, koji ukazuju na to da se sveukupni broj stanovnika na području Vrgoračke krajine nije promijenio, nego da je stvaran broj stanovnika u Vrgorcu i 2001. i 2011. negdje oko 6.500.

Razliku od nekih 1.000 stanovnika nalaze se u činjenici da su se popisivači i kontrolori ove godine držali strogih uputa i pravila te da zbog toga nije popisan veliki broj tzv. fiktivnih stanovnika, kojih ima u značajnom broju i u Vrgorcu i Imotskom te u svim mjestima uz granicu s BiH.

Da je ovogodišnji popis bio ozbiljnije proveden nego li prethodnih godina, pokazuju i postavljeni kućni brojevi na svim kućama po selima, gdje se do sada događali problemi, kao na primjeru sela Dusina, gdje su se na jednoj adresi, Dusina 0, vodila 404 punoljetna stanovnika, te je ono zbog tog podatka postalo medijski eksponirano i predmet velikih rasprava u vrijeme prošlih lokalnih izborima.