OD POČETKA MJERENJA

U Hrvatskoj su danas srušeni temperaturni rekordi!

09.11.2015 u 15:29

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se ovih dana obaraju temperaturni rekordi. U Ogulinu je zabilježena najviša izmjerena temperatura u tom gradu u studenom od kada postoje mjerenja, a slovenski mediji javljaju da su u brojnim mjestima u njihovoj zemlji srušeni 60-godišnji rekordi

'Trenutna temperatura u Zagrebu je za oko 10 stupnjeva viša od srednje maksimalne za ove dane studenog kada se gledaju mjerenja od 1961. do 1990. godine koja se uzimaju kao referentna. Srednjak maksimalne temperature za početak studenog je oko 13 °C, a mi smo danas imali 22°C', rekla je za tportal meteorologinja dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

'U Ogulinu je danas izmjerena definitivno najviša temperatura od kada postoje mjerenja na našoj postaji. U 13 sati bilo je čak 27°C', dodala je.

Dežurna sinpotičarka DHMZ-a kaže da su danas maksimalne temperature zraka u mnogim dijelovima Hrvatske premašivale prosjek maksimalnih za 10-ak stupnjeva, ponegdje i koji stupanj više. Prema Zavodu neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se i u iduća dva dana, pri čemu će najviša temperatura zraka u većini krajeva nerijetko prelaziti 20°C.

'Stabilno i suho vrijeme te iznadprosječna temperatura posljedica su utjecaja polja povišenog tlaka zraka sa središtem nad zapadnim Mediteranom. U višim slojevima atmosfere pritječe vrlo topao zrak iz Afrike... U nekim mjestima danas su izmjerene vrijednosti temperature najviše otkad se vrše mjerenja. Tako je primjerice najtoplije bilo u Ogulinu, gdje je sa 27°C premašen višegodišnji rekord od 24,7 °C, izmjeren 11. studenog 1977. godine. Ovakvoj rekordnoj temperaturi pridonio je i fenski efekt (grijanje zraka zbog isušivanja spuštanjem niz planinu – Kapela)', piše u priopćenju DHMZ-a.

Slovenska novinska agencija STA piše da se susjedna zemlja ovaj mjesec kupa u neuobičajeno toplom sunčanom vremenu s temperaturama koje su u nekim dijelovima zemlje u nedjelju dosegnule 60 godišnje maksimalce, s tim da meteorolozi ističu kako bablje ljeto još nije gotovo.