OMILJENI JADRAN

U Hrvatskoj se odmara deset europskih državnika: 'Jako sam se iznenadio... Ne dolazi ti predsjednik države svaki dan na otok'

08.08.2022 u 21:08

Bionic
Reading

Kao i svake godine, godišnji odmor na Jadranu provode strani državnici. Ove sezone ih je čak deset, javlja Dnevnik Nove TV: sezonu je otvorio slovenski premijer, a tu su i mađarski, češki te slovački premijer. Ostali su tražili privatnost

Mađarski premijer Viktor Orban slikao se na hrvatskom, a ne mađarskom moru; voli i Jadransko more, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić. Ove godine Vis, a gotovo da mu je domaćin bio Boris Vrkić. "Ne dolazi ti predsjednik jedne europske države svaki dan u Rukavac na otoku Visu. Eto, mislio sam da mi je to prilika da se s njim slikam.*

Na Orbanovoj jahti pokvario se gumenjak pa ga je Vrkić brodom prebacio do restorana. "Jako sam se ugodno iznenadio što se tiče mađarskog premijera, koliko je to jednostavan i pristojan gospodin, naravno, i njegova supruga."

Orban je stalni gost Jadrana. Mađare je prije dvije godine pozivao da ostanu na Balatonu, a on je odmarao na Jadranu. I njegova je kći česta gošća Jadrana, no uhvaćena je u bacanju prljavih dječjih pelena uz našu cestu.

Jadransku sezonu otvorio je slovenski premijer Robert Golob, već je ljetovao, a tu mu je pola kabineta. Slovenskog predsjednika Boruta Pahora vidjeli smo na Alci u Sinju. Voli boraviti u vikendici kraj Umaga, ali i diljem naše obale. Slovački i češki premijeri isto su na Jadranu, a ostali traže diskreciju.

"Čovjek želi da bude sa što manje pompe, što diskretnije, sa što manje osiguranja, da se ne privlači pažnja", kaže Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnog ratovanja.

Kada strani državnici dolaze i u privatni posjet, to se prijavljuje hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. "Svaki posjet se mora prijaviti, pa i privatni (…) jer sve su to štićene osobe za koje postoje propisi i uredbe na teritoriju RH", rekla je Tina Tödtling, bivša šefica protokola predsjednice RH.

Naše sigurnosne službe surađuju sa službama iz zemlje gosta. U pratnji stranih dužnosnika su naši birani ljudi. "Obično su pripadnici MUP-a ili neke sigurnosno-obavještajne službe", kaže Letica.