električna energija

U Hrvatskoj proteklog vikenda zabilježena najveća potrošnja struje u proteklih 15 godina

25.07.2022 u 20:54

Bionic
Reading

Hrvati 'vuku' struju jednako žestoko kao i proteklih dana kada je bilo još toplije. U travnju potrošnja je bila oko 2200-2300 megavata, a danas je bila 2900 te je išla i više tijekom dana

Između 20 i 21 sat se bilježi najveća dnevna potrošnja. Protekla dva dana je najveća potrošnja bila zabilježena u proteklih 15 godina kada se gleda vikend potrošnja.

Nada Kolega, glasnogovornica Hrvatskog operatera prijenosnog sustava za RTL Danas je objasnila je zašto je potrošnja bila takva.

"Vikendom, budući da to nije radni dana za mnoštvo uredskih poslova i dio industrije, potrošnja zna biti manja nego što je tijekom tjedna. Ovog vikenda je zabilježena rekordna potrošnja tijekom ljetnog mjeseca jer očigledno izvan radnog vremena koriste se trošila koja su veliki potrošači energije", kazala je.

Dodala je kako sustav ne može vidjeti o kojim je trošilima riječ te da na takvu veliku potrošnju utječu uređaji koji su veliki potrošači. Kazala je i kako nema bojazni po pitanju raspoloživosti električne energije.

"U ljetnim mjesecima, jučer je recimo bilo nevrijeme u dijelu Hrvatske, može doći do prekida u isporuci električne energije na lokalnoj distribucijskoj mreži. Na razini Hrvatske nije bilo problem. HEP grupa osigurava da građani imaju dovoljno električne energije što iz domaćih elektrana, a ostatak se namiruje iz uvoza, s tim da uvoz ispada udio u NE Krško", kazala je Kolega.

Navela jei kako najviše struje u ovom trenutku Istra vuče struje s obzirom da se tamo nalazi najviše hotela, ali i Dalmacija.