UBLAŽEN NAPUTAK TURISTIMA

'U Hrvatskoj postoji mala prijetnja od terorizma'

10.06.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Velika Britanija je u svom najnovijem naputku za putovanje u inozemstvo malo ublažila preporuku za putovanje u Hrvatsku te svoje državljane izvijestila da u Hrvatskoj postoji mala prijetnja od terorizma, da je stopa kriminala niska, ali da postoji globalni rizik od neselektivnih napada na mjestima koja posjećuju turisti i Hrvati iz inozemstva

ZAGREB - U prijašnjoj preporuci britanskog ministarstva vanjskih poslova stajalo je da u Hrvatskoj postoji 'latentna prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala', a zbog te ocijene tada je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

'U Hrvatskoj postoji mala prijetnja od terorizma...stopa kriminala je mala i teška kaznena dijela su rijetkost', piše u najnovijem naputku britanskog ministarstva vanjskih poslova.

U naputku koji je na snazi od 2. lipnja također stoji da u zabačenijim dijelovima Hrvatske još uvijek postoji opasnost od mina, ali da su naseljena područja i glavne prometnice sigurne.

'Hrvatsku na godinu posjeti oko 267.000 britanskih turista koji uglavnom odmor provedu bez ikakvih problema. Najčešće su intervencije konzularnog ureda 2008. bile zbog hospitalizacije ili ukradenih putovnica', objašnjava Foreign Office.

Britanija svojim turistima preporučuje da prije puta pribave putno i zdravstveno osiguranje.

Osvrćući se na jesen 2008. kada je u Zagrebu zabilježeno nekoliko napada i ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom, Foreign Office ističe da ljudi koji s tim nisu povezani nisu ni ugroženi, ali da se u takvim slučajevima može slučajno stradati.

Turistima se preporučuje da novac i vrijedne stvari drže u sefovima u hotelima te da sve incidente prijave lokalnoj policiji i zatraže izvješće.