nakon 26 godina

Ustavni sud danas objavljuje odluku o pobačaju

02.03.2017 u 07:10

Bionic
Reading

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas će objaviti odluku o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pravo na pobačaj, izvijestio je taj sud

Za danas u 11 sati Ustavni sud najavio je konferenciju za novinare na kojoj će Šeparović 'objaviti nedavno donesenu odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece'.

Sadržaj odluke službeno nije poznat, no prema pisanju medija ustavni suci nemaju namjeru zabraniti pobačaj.

Pozivajući se na informacije neimenovanog izvora s Ustavnog suda Jutarnji list je objavio da se suci 'slažu u stavu da ne treba zabraniti pobačaj, no nisu toliko jedinstveni kada je posrijedi obrazloženje, a pogotovo kada je riječ o uputama zakonodavcu koje bi trebao imati na umu pri pisanju novog zakona'.

Riječ je o zahtjevu za ocjenom ustavnosti koji je podnesen prije 26 godina, a na kojemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

'Prema informacijama iz Ustavnog suda, u njihovoj će se odluci naznačiti negativan stav prema pobačaju, ali i navesti kako najbolja borba protiv njega nije zabrana, već edukacija, socijalna politika i druge mjere koje će ženi pomoći da odluči roditi dijete. Navodno bi žena do 12 tjedna trudnoće i dalje imala pravo na odluku o pobačaju bez da se prethodno i sa kim mora savjetovati. Ustavni će sud dati više preporuka zakonodavcu, a među njima je i promjena terminologije budući da aktualni zakon iz 1976. i dalje sadrži socijalističku', objavio je Jutarnji list.