VRIJEME I PROMET

U Hrvatskoj danas promjenjivo i pretežno oblačno, evo gdje se očekuju pljuskovi

24.09.2017 u 08:01

Bionic
Reading

U nedjelju će biti promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom. Najmanje oborina očekuje se na istoku i jugu zemlje. Vjetar većinom slab, na Jadranu slabo i umjereno jugo i istočnjak, a ujutro i navečer duž obale ponegdje bura. Najviša temperatura uglavnom od 15 do 20, u Dalmaciji i do 23 °C

U Zagrebu se očekuje umjereno do pretežno oblačno, uz povremenu kišu ili poneki pljusak. Vjetar većinom slab. Najviša temperatura oko 17 °C.

Pomorski meteorološki centar Split DHMZ-a upozorava na neverin na sjevernom, a tijekom noći i na srednjem Jadranu.

Polje povišenog atmosferskog tlaka nad Jadranom postupno slabi. Za prvih 12 sati prognozira se pretežno vedro, zatim naoblačenje s mjestimičnom kišom, ponegdje pljuskom s grmljavinom, na sjevernom Jadranu. Tamo će ujedno biti malo svježije, a drugdje temperatura zraka bez veće promjene.

Za daljnjih 12 sati prognozira se na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana slaba do umjerena bura, drugdje slabo jugo. More malo do umjereno valovito. Promjenljivo oblačno, na sjevernom i srednjem Jadranu mjestimice kiša, ponegdje pljusak uz grmljavinu.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

I u ponedjeljak će biti promjenljivo, a na kopnu pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu će zapuhati ponegdje jaka bura i sjeverozapadnjak. Minimalna temperatura od 8 do 13, a na Jadranu od 14 do 19 °C. Maksimalna temperatura od 14 do 19 °C, na Jadranu malo viša.

  • +8
Kiša u Rijeci i Zadru Izvor: Licencirane fotografije / Autor: meteo.si

Biometeorološke prilike će biti uglavnom razmjerno povoljne, a na zapadu zemlje razmjerno nepovoljne. Iako će se mnogi ljudi osjećati dobro kod osjetljivijih se meteoropata može javiti umor, manjak energije i glavobolja. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici mogu biti pojačane utjecajem vremena, a biti će jače izražene u zapadnim predjelima Hrvatske.

Prometna prognoza

Hrvatski autoklub javlja da su mokri i skliski kolnici mjestimice u Istri, Hrvatskom primorju i na sjeverozapadu zemlje. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvorova Otočac.

Pojačan promet očekuje se na gradskim prometnicama i obilaznicama, a povremeni zastoji mogući su na dionicama cesta na kojima su u tijeku radovi.  Pojačan promet teretnih vozila očekuje se povremeno na prijelazima Bajakovo, Bregana, Macelj i Pasjak, a osobnih vozila povremeno na prijelazima Karasovići, Kaštel, Plovanija, Slavonski Brod i Stara Gradiška. U pomorskom prometu ne očekuju se poteškoće. 

Stanje na cestama možete pratiti ovdje.