CRKVA O UZROCIMA KRIZE

U Hrvatskoj cvjeta jedna vrsta industrije, pogodite koja

06.05.2013 u 13:17

Bionic
Reading

Dok industrijska proizvodnja u Hrvatskoj nestaje, jedna druga grana industrije cvate - riječ je o industriji naplate dugova. Poruka je to Komisije 'Iustitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije kojom Crkva želi skrenuti pozornost na sve veći broj građana koji zbog nemogućnosti otplate dugova završavaju na ulici te im se pritom oduzima jedina nekretnina koju obitelj ima za stanovanje

'Država se prema definiciji ima dužnost brinuti za svoje građane, a prema Ustavu, Hrvatska je socijalna država', istaknuo je predsjednik HBK, sisački biskup, msgn. Vlado Košić. Napominje da sustav ovrha postoji kako bi se došlo do najboljeg rješenja i za vjerovnika i za dužnika, no to se u Hrvatskoj ne događa. Ističe kako je jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na dom, te se kao predmet ovrhe ne bi smjele naći nekretnine koje su jedino mjesto stanovanja.

U 'Iustitia et pax' smatraju da je sustav ovrha i deložacija u zapadnom svijetu poznat i dobro uhodan institut. Ipak, kažu kako u Hrvatskoj vidimo nekoliko 'inovacija' koje derogiraju europski duh tog instituta: nije zajamčena kontrola ovršnih naloga, nije omogućeno ustavno pravo na žalbu i pravo na pravnu zaštitu kako to predviđa Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time, pojašnjavaju, hrvatski građani postaju građani drugog reda u Hrvatskoj. Uz to su odvjetnički i bilježnički lobiji doživjeli pravi procvat u kontekstu 'industrije naplate dugova'.


'Država ne smije svoje građane pljačkati, otuđivati im imovinu i kažnjavati ih jer su kolateralne žrtve krize koju nisu prouzročili, za razliku od onih koji sada hladno zarađuju na sirotinji uzimajući joj i ono malo što ima', poručuju iz Komisije.

Stoga pozivaju vlasti u Hrvatskoj da zaštite građane koji se nalaze u takvoj situaciji i dokinu zakonske odredbe koje pogoduju raznim interesnim lobijima. Na novinarsko pitanje što Crkva radi kako bi pomogla građanima koji ostaju bez domova zbog dugova, istaknuto je kako je tu Caritas koji 'radi kada sve druge institucije zakažu'. 'Kada država više nema kuda s nekim, Caritas je jedina institucija koja pronalazi načina da se takve ljude zbrine', kaže tajnik Komisije Gordan Črpić.

U izjavi se pak spominje i hrvatski 'ekstrem'. 'S jedne strane država se povlači s javne scene kada su u pitanju granice, suverenitet, identitet, državni interesi, a s druge strane je sve veće presizanje države u sfere koje joj nisu primarne, kao na primjer u obitelj i odgoj djece', kažu. Košić je takvo ponašanje vladajućih nazvao autoritativnim i totalitarističkim.

Košić smatra kako je uzrok tome, ali i korijen izuzetno loše gospodarske situacije, nesuočavanje s ostacima totalitarizma iz vremena komunizma. 'S jedne strane imamo inflaciju prava bez odgovornosti, a s druge strane ostatke totalitarne države koja zadire u građanska i ljudska prava pojedinaca', kažu u izjavi. Biskup Košić je na molbu novinara pojasnio taj stav. 'Neki misle da to nema veze, no po onoj 'snađi se druže' nema kontrole rada, poštene naknade za rad i slično', kaže sisački biskup i dodaje da i u tome leži izvor korupcije.

Razaranje tradicijskih i duhovnih poluga društva dovodi do teških socijalnih i gospodarskih problema, zaključuje Košić.