izbori u splitu

U HDZ-u se lome koplja oko kandidata za Split, doznajemo koja su imena u bubnju

01.04.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Splitski HDZ podijeljen je oko strategije s kojom će nastupiti na izvanrednim izborima, koji će se izvjesno održati u lipnju, te oko imena kandidata za gradonačelnika kojega će suprotstaviti Ivici Puljku. Kako tportal doznaje, koplja se lome oko odluke treba li ta osoba biti iz same stranke, ili veće šanse ima nestranački kadar s ugledom u javnosti poput današnjeg ravnatelja splitske bolnice Julija Meštrovića

S njime će, kako doznajemo, u idućim danima sam vrh stranke obaviti inicijalne razgovore i provjeriti je li za kandidaturu uopće zainteresiran.

'Na ovim izborima HDZ ima šanse uspjeti isključivo ukoliko isturi ugledno ime koje nije direktno vezano za stranku. Vice Mihanović i dalje ima problem oko svog doktorata u Osijeku, a i poraz na lanjskim lokalnim izborima još uvijek je frišak. Nakon što je dožupan Stipe Čogelja odbio ponudu, drugih ozbiljnih kandidata unutar stranke nemamo', kazao je za tportal jedan sugovornik iz HDZ-a.

Drugi sugovornik nešto bliži Vici Mihanoviću tvrdi da je on svejedno spreman ući u novu bitku i da je ovog četvrtka o tome razgovarao u centrali HDZ-a u Zagrebu. Ukoliko bi ponovno doživio neuspjeh, vjerojatno bi se potpuno povukao iz politike.

'Kako se mišljenja razilaze, u idućim danima vjerojatno će se provesti anketa u kojoj će biti ponuđeno više imena i na taj način provjeriti će se tko najbolje kotira', kaže ovaj HDZ-ovac.

U ovom istraživanju bit će ponuđeno ime ravnatelja bolnice Julija Meštrovića, zatim rektora Sveučilišta Dragana Ljutića - inače povezanog s Plenkovićem daljim rodbinskim vezama - potom sveučilišnog profesora Nikše Jajca, samog Vice Mihanovića i još nekoliko potencijalnih kandidata HDZ-a za gradonačelnika Splita.

U kuloarima se spominjala moguća reaktivacija bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, današnjeg saborskog zastupnika, no po svim informacijama ta opcija je zasad gotovo nevjerojatna. No ukoliko se istraživanje rejtinga kandidata bude provodilo, u bubnju se možda nađe i njegovo ime.

Predizborna kampanja bit će kratka ali žestoka, a HDZ po svemu sudeći neće štedjeti napora i novaca za pokušaj svrgavanja Ivice Puljka.