suzbijanje zaraze

U Glasgowu i na zapadu Škotske ponovo se uvode ograničenja: Ne smiju primati niti ići u posjete članovima drugog kućanstva

02.09.2020 u 15:40

Bionic
Reading

Ograničenja u društvenoj interakciji ponovo su u srijedu uvedena u Glasgowu i na zapadu Škotske, a produljena su u dvama mjestima u okolici Manchestera radi suzbijanja širenja novog koronavirusa

U skladu s tim mjerama koje od ponoći stupaju na snagu u Škotskoj i kojima je obuhvaćeno oko 800.000 ljudi, stanovnici ne smiju primati ni ići u posjet članovima drugog kućanstva pošto je u utorak na tom području prijavljeno 66 novozaraženih, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

"Čini se da se virus širi u obiteljima i između njih, a ne u barovima i u restoranima", istaknula je u utorak navečer najavljujući te mjere koje će se preispitati za tjedan dana.

Škotska je usto uvela dvotjednu karantenu za povratnike iz Grčke, zbog porasta broja slučajeva unesenih u Škotsku s grčkih otoka.

Nešto južnije u Ujedinjenom Kraljevstvu, u okolici Manchestera, u Engleskoj, vlada je pod pritiskom općinskih vijećnika naposljetku odlučila produljiti restrikcije zabranivši okupljanja članova različitih kućanstava u Boltonu i u Traffordu.

"Ta je odluka donesena u dogovoru s općinskim vijećnicima nakon analize najnovijih podataka", rekao je u priopćenju ministar zdravstva Matt Hancock. Općinski vijećnici su se u utorak navečer pobunili protiv ukidanja restrikcija pozivajući vladu da ga odgodi.

Uoči odluke o produljenju objavljene u srijedu oko podneva, laburistički gradonačelnik metropolitanske grofovije Velikog Manchestera, Andy Burnham pozvao je stanovnike tih dvaju gradova da nastave poštovati te mjere premda ih je vlada ukinula. Broj zaraženih "i dalje raste" u Boltonu i u Traffordu, rekao je u srijedu ujutro za BBC Radio 4, pozivajući članove različitih obitelji da se "ne miješaju" između sebe.

Ujedinjeno Kraljevstvo, najteže stradala europska zemlja u epidemiji koronavirusa žali za 41.500 umrlih a prijavilo je više od 337.000 zaraženih te planira djelovati na lokalnoj razini kako bi spriječilo novu karantenu na državnoj razini, pogubnu za gospodarstvo.