prvi nakon više od dvije godine

U Gazi proglašen visok stupanj pripravnosti nakon napada bombaša samoubojica

28.08.2019 u 20:05

Bionic
Reading

U Pojasu Gaze u kojemu je na vlasti islamistički pokret Hamas, u srijedu je proglašen visok stupanj pripravnosti nakon "napada bombaša samoubojica" u kojima su poginula tri palestinska policajca.

Pošto je prvo govorio o "eksplozijama" a zatim o "bombaškim napadima" koji su se dogodili u noći na srijedu, Hamas je rekao da je riječ o "napadima bombaša samoubojica".

Dvojica palestinskih policajaca su poginula a jedna je osoba ranjena u četvrti Tal al Hawi u gradu Gazi, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi. Zatim je u drugom napadu ubijen palestinski policajac a dvije osobe su ranjene na cesti uz more u tome gradu.

Glasnogovornik ministarstva Iyad al-Bozm rekao je u srijedu navečer da je tamošnja obavještajna služba identificirala dvojicu muškaraca koji su "aktivirali eksploziv na sebi na dvjema policijskim kontrolnim točkama u Gazi".

Dužnosnik nije otkrio identitet dvojice napadača, ali je rekao da se "vodi istraga kojom će se utvrditi tko stoji iza" tih napada.

Ovo su prvi napadi bombaša samoubojica u palestinskoj enklavi u više od dvije godine. Posljednji napad koji se dogodio 17. kolovoza 2017. bio je uperen na Hamasova stražara na jugu enklave, blizu egipatske granice.

Hamas je u srijedu nakon ovih napada proglasio stanje povišene pripravnosti za Pojas Gaze, gdje pod izraelskom blokadom žive dva milijuna Palestinaca.