Veliki marš za povratak

Trojica Palestinca ubijena u sukobima s izraelskom vojskom na godišnjicu prosvjednog pokreta

30.03.2019 u 20:06

Bionic
Reading

Trojica Palestinaca su ubijena a više stotina je ozlijeđeno u subotu u sukobima s izraelskom vojskom na granici između Izraela i Gaze

Više desetaka tisuća stanovnika Gaze odazvalo se pozivu na prvu obljetnicu prosvjednog pokreta Veliki marš za povratak i okupili su se blizu granice noseći palestinske zastave, javlja AFP.

Sa zvučnika džamija upućeni su pozivi na okupljanje na granici enklave između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora.

Nakon nekoliko tjedna napetosti i s obzirom na to da približavaju izraelski parlamentarni izbori strahovalo se od izbijanja sukoba.

Izraelska vojska je rasporedila više tisuća vojnika i nekoliko desetaka pripadnika elitnih postrojbi, kao i tenkova i topništva.

Sukobi su izbili, ali ne poput krvoprolića tijekom inauguracije američkog veleposlanstva u Jeruzalemu 14. svibnja 2018. kada je smrtno stradalo više od 60 osoba.

Nekoliko Palestinaca se približilo granici, gdje su zapalili gume i bacali kamenje na vojnike.

  • +8
Ilustrativna galerija / Pojas Gaze - prosvjed Palestinaca Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Izraelska vojska navodi da je na bacanje eksplozivnih naprava odgovorila suzavcem i paljbom iz vatrenog oružja. Stradala su dvojica palestinskih 17-godišnjaka, izvijestilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

U subotu rano ujutro jedan 20-godišnji Palestinac je ubijen tijekom noćnog prosvjeda, rekli su svjedoci,

Ukupno je više od 300 Palestianca ranjeno, od kojih 23 vatrenim oružjem, navelo je ministarstvo zdravstva. Izraelska vojska je navela da je 40.000 prosvjednika sudjelovalo na tom skupu.