gušenje militantnih skupina

U Francuskoj zabrana islamističke skupine; policija štiti džamije nakon prijetnji

21.10.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Francuska će zabraniti islamističku skupinu Sheikh Yassin u sklopu gušenja militantnih skupina nakon ubojstva srednjoškolskog profesora prošli tjedan, objavila je vlada u srijedu

Profesora Samuela Patyja (47), ubio je osamnaestgodišnjak čečenskog podrijetla pred školskom zgradom u pariškom predgrađu za odmazdu jer je nastavnik učenicima pokazivao karikature proroka Mohameda poučavajući ih slobodi izražavanja. Policija je zatim usmrtila napadača.

"Ovo je rat za sigurnost, kulturu i obrazovanje", rekao je vladin glasnogovornik Gabriel Attal.

Zabranjena skupina Sheikh Yassin nosi ime palestinskog vođe i jednog od utemeljitelja radikalnog pokreta Hamas, a koji je ubijen 2004.

Današnji Hamas odbacuje bilo kave veze s francuskom skupinom.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u srijedu da je naredio policijsku zaštitu džamija u gradovima Bordeaux te Beziers na jugozapadu Francuske pošto su primile prijetnje nasiljem.

"Takve akcije neprihvatljive su na tlu Republike", napisao je ministar u objavi na Twitteru u srijedu.

Radio France bleu izvijestio je da su predstavnici džamije prijavili policiji primitak poruka mržnje na Facebooku, a među njima poziv da se džamija zapali.

Te su prijetnje zaredale nakon ubojstva profesora Patyja.

France bleu prenio je poruku s Facebooka kojom se poziva da se smrt nastavnika osveti paljenjem džamije u Beziersu. Ta je objava naknadno klonjena s Facebooka.

Premijer Jean Castex rekao je parlamentu u utorak da Francuska nužno treba dobiti zakon protiv ugrožavanja života drugih putem društvenih mreža.