visoki rizik

U Francuskoj počelo cijepljenje mladih s teškim bolestima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.05.2021 13:50
  • Objavljeno 06.05.2021 u 13:50
Francuski predsjednik Emmanuel Macron na otvorenju velikog centra za cijepljenje u Porte de Versaillesu u Parizu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na otvorenju velikog centra za cijepljenje u Porte de Versaillesu u Parizu

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL

U Francuskoj je počelo cijepljenje protiv covida-19 za šesnaestogodišnjake i sedamnaestogodišnjake s bolestima zbog kojih su izloženi "visokom riziku razvijanja teškog oblika" covida, navodi se u preporukama koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravstva

Moći će se cijepiti Pfizer/BioNTechovim cjepivom, jedinim koje je zasad odobreno za 16- i 17-godišnjake. Dosad su se mogli cijepiti samo oni u toj dobnoj skupni koji su živjeli u zajedničkom kućanstvu s imunokompromitiranim osobama.

"Šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci oboljeli od bolesti s visokim rizikom razvijanja teškog oblika covida-19 mogu se od danas cijepiti Pfizer-BioNTechovim cjepivom na cijepnim punktovima", piše u obavijesti Glavne uprave za zdravstvo (DGS) objavljene u četvrtak na njezinoj mrežnoj stranici.

Popis patologija s "visokim rizikom razvijanja teškog oblika covida" zdravstvene su vlasti ranije utvrdile za starije dobne skupine.

Na tom su popisu rak u fazi liječenja, akutne i kronične bubrežne bolesti, presađivanje organa, cistična fibroza, Downov sindrom i neke rijetke bolesti.

Takvim je patologijama obuhvaćeno 800.000 punoljetnih osoba.

Ovih je dana vlada proširila popis onih koji se mogu cijepiti kako bi ubrzala kampanju.

Od subote se mogu cijepiti svi od 18 do 50 godina s komorbiditetima, ali dovoljna je izjava kandidata i ne traži se liječnička preporuka.

Svi stariji od 50 moći će se cijepiti od 10. svibnja, a ne od 15. lipnja kao što je bilo planirano, rekao je Emmanuel Macron u četvrtak, kako bi se ubrzala kampanja, dodavši da su narudžbe moguće već od petka.

"Kampanja se nastavlja ubrzanim tempom", rekao je otvarajući veliki centar za cijepljenje u Porte de Versaillesu u Parizu. Francuski predsjednik ujedno je istaknuo da će se od 12. svibnja moći cijepiti svi, bez obzira na dob, ako bude cjepiva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!