NOVE MJERE

U Federaciji BiH se zbog koronavirusa otkazuju masovna okupljanja

09.03.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Vlasti u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su izdale upute po kojima bi trebalo otkazati sva masovnija okupljanja kako bi se spriječila mogućnost širenja koronavirusa. Ove mjere za sada se odnose samo na teritorij Federacije BiH, dok u Republici Srpskoj takvih preporuka još nema iako su prva tri slučaja zaraze koronavirusom u BiH zabilježena upravo na području tog entiteta, odnosno Banje Luke.

Krizni stožer ministarstva zdravstva Federacije BiH je tijekom dana dao preporuku o otkazivanju svih masovnih skupova u zatvorenim prostorima, no nije definirano što to konkretno znači u odnosu na broj ljudi.

Ministarstvima zdravstva u županijama, koja imaju izvršne ovlasti, dan je obvezujući naputak o provedbi mjera zabrane posjeta medicinskim i socijalnim ustanovama.

"Nalaže se županijskim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi za djecu, mlade i stare osobe", stoji u naputku.

Stanovništvu je pak dana preporuka kako se ponašati u sadašnjim okolnostima, odnosno kakve mjere opreza poduzeti u slučaju sumnje na zarazu koronavirusom.

"Napominjemo da na području Federacije BiH nije registriran nijedan potvrđeni slučaj bolesti od koronavirusa (COVID-19), a nadležne zdravstvene službe prate situaciju i provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora. S obzirom da se situacija svakodnevno mijenja tako će se sukladno razvoju stanja mijenjati i mjere i preporuke", stoji u priopćenju Kriznog stožera Federacije BiH.

Dvojica muškaraca i dječak iz Banje Luke i Čelinca, kod kojih je proteklog tjedna tetiranjem potvrđen virus COVID-19, i daje su u stabilnom stanju.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Otac i sin iz Banje Luke i dalje su u bolnici pod liječničkim nadzorom, dok je muškarac iz Čelinca u kućnoj izolaciji.

U osnovnoj školi Branka Ćopića u Banjoj Luci, koju pohađa oboljeli dječak, u ponedjeljak je nastavljena redovita nastava nakon što je testiranje utvrđeno da nitko od učenika iz njegovog razreda, kao ni od nastavnika koji im predaju, nije zaražen koronavirusom.