NACRT DOKUMENTA

U Europskom parlamentu napravljen prvi korak prema sankcijama protiv Mađarske

12.04.2018 u 15:58

Bionic
Reading

Europski parlament bi trebao preporučiti pokretanje procesa suspenzije glasačkog prava Mađarske zbog ozbiljnih kršenja vrijednosti Europske unije, navodi se u nacrtu izvještaja koji je izradila nizozemska europarlamentarka Judith Sargentini, izvjestiteljica za Mađarsku u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. Odbor za građanske slobode je u svibnju 2017. godine zadužen da prati situaciju u Mađarskoj oko mogućnosti da se aktivira članak 7. Lisabonskog ugovora

'Vrijeme za upozorenja je prošlo', kazala je u četvrtak izvjestiteljica Judith Sargentini nakon što je prezentirala izvještaj na 26 stranica koji preporučuje aktiviranje članka 7. Lisabonskog sporazuma protiv Mađarske, najstrože moguće sankcije za zemlju članicu.

Mađarski premijer Viktor Orban ostvario je uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima u Mađarskoj, treću zaredom, nakon što je obećao da će se boriti protiv plana Europske unije da premjesti izbjeglice širom EU-a i da će nastaviti obračun kod kuće s udrugama civilnog društva.

Orban je postao uzorom europskim pokretima koji stavljaju na kušnju liberalne demokratske vrijednosti diljem Europe. Europska komisija je prošle godine pokrenula postupak aktivacije članka 7. protiv Poljske, još jedne bivše komunističke zemlje koja stvara probleme Bruxellesu, a oponašala je mnoge od Orbanovih politika, piše Bloomberg.

Ako Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove podrži izvještaj, slijedi glasovanje u Europskom parlamentu, ali je teško vjerovati da će proći jer je tamo najveća frakcija Europska pučka stranka, čiji dio je i Orbanov Fidesz. Da bi odluka stupila na snagu, sve ostale vođe zemalja Europske unije trebale bi je podržati, što je malo vjerojatno. Uostalom, Poljska i Mađarska su se već ranije dogovorile da će jedna drugoj štititi leđa i vetom zaustaviti takve pokušaje.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia