EUROPSKI PRESEDAN

Sočna packa iz Bruxellesa: EU oduzima Poljskoj pravo glasa?

20.12.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Europska unija je pokrenula proces koji bi kao krajnju posljedicu mogao imati uskraćivanje prava glasa Poljskoj

Ako se to dogodi, bit će riječ o presedanu i krajnjem potezu kojemu je cilj prisiliti desničarsku poljsku vladu stranke Pravo i pravda da odbaci reforme za koje u Europskoj uniji smatraju da su prijetnja demokraciji u zemlji.  

Europska komisija je i formalno obavijestila ostalih 27 zemalja članica da poljska vlada ugrožava temeljne demokratske vrijednosti koje baštine demokratske zemlje, poput neovisnosti pravosuđa.

Preporučeno je da se Poljska i službeno upozori prije daljnjih mogućih sankcija. Najmanje 22 od 28 zemalja će biti potrebno da glasuju za ukor Poljskoj kako bi bio usvojen, a Guardian piše da su u Bruxellesu uvjereni da imaju dovoljnu potporu za to.  

'Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj', objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je kazao da je spreman razgovarati s Europskom komisijom o vladavini prava u Poljskoj na sastanku u siječnju – ako takav sastanak bude dogovoren, kazala je njegova glasnogovornica Joanna Kopcinska Reutersu u srijedu. No naglasio je da je nužna pravosudna reforma.

Najstroža moguća sankcija predviđena člankom 7. Lisabonskog ugovora je suspenzija prava glasa zemlje članice unutar europskih institucija, ali za takvu odluku potrebna je jednoglasna potpora ostalih zemalja članica, a Mađarska, koju vodi tvrda desna opcija premijera Viktora Orbana, već je najavila da neće poduprijeti takav prijedlog.

  • +9
Skup desničara u Poljskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7. do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi pravosuđa. Timmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca.