nova podružnica

Nakon izgnanstva iz Budimpešte Soros seli sveučilište u Beč koji već trlja ruke zbog unosnog posla

11.04.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) američkog milijardera i filantropa Georgea Sorosa, čijoj mađarskoj podružnici prijeti zatvaranje, u ponedjeljak je priopćilo kako je potpisalo sporazum s glavnim gradom Austrije o otvaranju podružnice u toj zemlji

'Srednjoeuropsko sveučilište potpisalo je memorandum o razumijevanju s austrijskom prijestolnicom te se raduje suradnji s predstavnicima grada koji će tamo otvoriti sveučilišni kampus. Smatramo kako je kampus u sklopu koledža Bard u američkoj saveznoj državi New York naša prva podružnica, dok će ona u Beču biti druga', kazala je u ponedjeljak menadžerica za odnose s javnošću Soroseva sveučilišta, Colleen Sharkey.

Budimpešta će i dalje ostati središte Soroseva sveučilišta, iako je mađarski premijer Viktor Orban američkog milijardera proglasio državnim neprijateljem, zbog čega prijeti zatvaranje toj ustanovi u glavnom gradu Mađarske.

CEU se našao u središtu političkih previranja prošle godine, nakon što je Mađarska uvela oštrije uvjete za dodjelu akreditacija stranim sveučilištima. Prema tom zakonu, CEU je morao otvoriti ogranak u svojoj 'domovini' u državi New York, pored ispostave koja se nalazi u Budimpešti, te tako dobiti bilateralni sporazum podrške od američke vlade.

>>> Mađari 'zaustavljaju' Sorosa paketom zakona protiv pomagača ilegalnim migrantima

Kako je prošlog mjeseca pisao bečki dnevnik Kurier, lokacija treće ispostave sveučilišta već je izabrana, a radi se o nekadašnjoj bolnici Otto Wagner u 14. bečkom okrugu.

  • +12
George Soros Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prošle jeseni gradonačelnik Beča Michael Häupl ponudio je CEU otvaranje ispostave u austrijskom glavnom gradu te je u sklopu toga potpisan memorandum o razumijevanju.

>>> Soros - 'zavijajući vuk' o kojem svatko ima mišljenje

Beč od dolaska Soroseva sveučilišta u bolnicu pred zatvaranjem, s desetak paviljona ukupne površine 25.000 četvornih metara, očekuje značajne prihode. Prognozira se, naime, kako bi glavni grad Austrije mogao ostvariti prihode u visini od 50 milijuna eura, a na sveučilištu i oko njega otvorit će se oko tisuću radnih mjesta.

Kako se doznaje, prvih 500 studenata u Sorosevoj austrijskoj ispostavi započet će studij početkom zimskog semestra 2019. godine.