terorističke aktivnosti

U Europolovoj akciji pali 16-godišnji Hrvati: Veličali neonacizam i masovne ubojice

10.11.2023 u 20:14

Bionic
Reading

U velikoj akciji Europola u Hrvatskoj uhićeno je petero osoba zbog desničarskog terorizma, a još sedmero je ispitano u različitim zemljama. Među osumnjičenima su i dvojica maloljetnika iz Hrvatske. Navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, najčešće tako šire nasilnu ekstremističku propagandu, javlja RTL Danas

Preko interneta se aktivno vrbuju novi članovi, a policija u priopćenju piše i kako se vjeruje da su neki članovi organizacije napisali vlastiti manifest, ali i da su imali pristup oružju. RTL-ova Ivana Ivanda Rožić doznala je da je u Hrvatskoj riječ o dvoje maloljetnika koji imaju svega 16 godina.

'U cijeli slučaj uključeno je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i naravno, Služba za terorizam Ravnateljstva policije. Njih se tereti za cijeli niz djela, ali na internetu. Dakle, da su oni plasirali i objavljivali zasad sporni sadržaj. Prvenstveno da su objavljivali da su veličali neonacističke ideologije, da su veličali određene svjetski poznate masovne ubojice, da su sve to dijelili po određenim grupama, što po WhatsApp porukama, što na društvenim grupama', otkrila je reporterka Ivanda Rožić.

Kaže da je jedan 16-godišnjak otprije poznat policiji i službama, i to zbog agresivnog ponašanja. U ovom slučaju, oni su 'više prijetili na online platformama, objavljivali taj opasni sadržaj i tako unosili nervozu'.

Cijeli akciju pokrenula je Belgija.

Upitana može li se očekivati da će se istraga i proširiti da će možda biti još uhićenja ako su imali neke pomagače, eventualno bili insinuirani od strane odraslih, odgovara: 'vrlo vjerojatno'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'Imaju 16 godina. Očito ih je netko inspirirao', kazala je Ivanda Rožić, podsjećajući na slučaj Danijela Bezuke i napada na Banske dvore, kada je i premijer Andrej Plenković rekao da su mladi ljudi inspirirani raznoraznim sadržajima i da je metodologija koju slušaju ili čitaju po raznim portalima iznimno opasna i da takve stvari treba spriječiti.