STIŽE ALTITUDE

Terorističke skupine dijele svoj sadržaj na internetu. Ovaj novi alat to bi mogao suzbiti

10.11.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Terorističke skupine su posljednjih godina pronašle dom na manjim, manje poznatim internetskim platformama, na kojima pohranjuju, dijele i povezuju se na sadržaj kao što su nasilni videozapisi odrubljivanja glava i propaganda novačenja. Te su se platforme borile s problemom zbog nedostatka resursa i stručnosti, ali novi alat koji je izgradila Googleova podružnica, u suradnji s nevladinom organizacijom za praćenje terorizma, nastoji riješiti taj problem

Pokrenut u petak u Parizu, Altitude je besplatni alat koji su izradili Jigsaw - jedinica unutar Googlea koja prati ekstremizam, dezinformacije i represivnu cenzuru - te Tech Against Terrorism, grupa koja ometa online aktivnosti terorista. Cilj ovog besplatnog alata je omogućiti manjim platformama da jednostavno i učinkovito otkriju teroristički sadržaj na svojim mrežama i uklone ga.

Projekt također surađuje s Globalnim internetskim forumom za borbu protiv terorizma, skupinom koju su 2017. osnovali Facebook, Microsoft, Twitter i YouTube.

Nakon godina pogrešnih koraka i neuspjeha u rješavanju problema uklanjanja terorističkog sadržaja sa svojih mreža, velike tehnološke platforme poput Facebooka, Googlea i X (bivši Twitter) su - uz pomoć namjenskih nevladinih organizacija i organa za provođenje zakona - u velikoj mjeri uklonile takav sadržaj sa svojih mreža, uz iznimku Telegrama.

Kao rezultat toga, teroristi su se preselili na manje regulirane platforme s nedostatkom resursa, na kojima njihova prisutnost ili prolazi nezapaženo ili se s njima teško nositi, jer uključene tvrtke jednostavno nemaju resurse da izvrše bujice zahtjeva za uklanjanje.

'Islamska država i druge terorističke skupine nisu odustale od interneta samo zato što više nisu imale svojevrsni megafon svojih platformi društvenih medija. Otišli su negdje drugdje, na druge web stranice ili na male i srednje platforme', kaže Yasmin Green, izvršna direktorica Jigsawa, za WIRED.

Iako postoje neki alati na tržištu koji rade na sličan način kao Altitude, preskupi su za manje tvrtke. Stručnjaci poput Green vjeruju da alati poput ovog moraju biti otvorenog koda i besplatni.

Novi alat može se integrirati izravno u pozadinu bilo koje platforme s kojom radi. Zatim se povezuje s platformom za analizu terorističkog sadržaja tvrtke Tech Against Terrorism, koja prikuplja sadržaj što su ga izradile službeno označene terorističke organizacije. Baza podataka omogućuje svim platformama koje koriste Altitude da provjere je li neki sadržaj verificiran kao teroristički.

Altitude će također pružiti kontekst o terorističkim skupinama s kojima je sadržaj povezan, druge primjere te vrste materijala, informacije o tome što su druge platforme učinile s tim materijalom i, na kraju, čak i informacije koje se odnose na relevantne zakone u određenoj zemlji ili regiji.

'Nismo ovdje da kažemo platformama što da rade, već da im pružimo sve informacije koje su im potrebne za donošenje odluke pri moderiranju', rekao je za WIRED Adam Hadley, izvršni direktor Tech Against Terrorisma.

Tech Against Terrorism radi s više od 100 platformi, od kojih većina ne želi biti imenovana zbog negativnog utjecaja na njihovo poslovanje povezivanjem s terorističkim sadržajem. Tvrtke s kojima Tech Against Terrorism surađuje uključuju aplikacije za razmjenu poruka, platforme za dijeljenje videa, mreže društvenih medija i forume.

'Ono što tražimo jest da se pokuša stvoriti okruženje u kojem platforme imaju alate kojima mogu ispravno procijeniti trebaju li ukloniti materijal ili ne, jer je imperativ ukloniti teroristički sadržaj', ustvrdio je.

Rat između Izraela i Hamasa pokazao je važnu ulogu koju Telegram i dalje igra u dopuštanju terorističkim skupinama da šire svoje poruke. Iako su pokušaji da se Telegram pozove na odgovornost imali ograničen uspjeh posljednjih tjedana, teroristički sadržaj je i dalje dostupan, a sadržaj se s njega brzo dijeli na mnoštvo drugih platformi. I tu Altitude može napraviti razliku, prema Hadleyju.

'U idealnom slučaju sadržaj ne bi uopće bio postavljen na Telegram. No s obzirom na to da jest, sljedeća najbolja stvar koju možemo učiniti je pobrinuti se da druge platforme koje su uključene budu svjesne ove aktivnosti i da imaju prave informacije za uklanjanje materijala na odgovarajući način', kaže Hadley.