PANDEMIJA KORONAVIRUSA

U Europi se stanje i dalje pogoršava, najgore u Francuskoj i Španjolskoj

01.10.2020 u 23:10

Bionic
Reading

Pokazatelji pandemije covida-19 i dalje su sve lošiji u Europi, napose u Francuskoj, gdje bi se u ponedjeljak u Parizu mogao proglasiti najviši stupanj opasnosti, i Španjolskoj, gdje su vlasti odlučile uvesti karantenu u Madridu

U francuskom glavnom gradu i u užoj okolici mogle bi se uvesti nove restrikcije ako se potvrdi širenje epidemije, rekao je u četvrtak francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

To znači da će "stanovnici Pariza i malog prstena privremeno drastično smanjiti društvenu interakciju, u svakom slučaju više nego što su to ranije činili: nema više obiteljskih druženja, nema zabava, barovi se potpuno zatvaraju", rekao je.

Ministar je ujedno upozorio da se stanje "pogoršava" u "pet metropola, Lilleu, Lyonu, Grenobleu, Toulouseu i Saint Etienneu", gdje "tok događaja ovih dana zabrinjava".

U četvrtak je u Francuskoj broj umrlih prešao 32.000.

"Ako mjere (restriktivne, već uvedene) ne budu bile dovoljno djelotvorne, možda ćemo ih idućeg tjedna morati proglasiti područjem najvišeg stupnja opasnosti", upozorio je ministar.

Oko 5 milijuna stanovnika Španjolske, od čega većina u Madridu i u okolici, od subote neće smjeti napuštati gradove kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je španjolska vlada.

Španjolska vlada je u četvrtak objavila da će se posebne mjere uvesti u svim gradovima s više od 100.000 stanovnika u kojima je koronavirus dijagnosticiran kod 500 od 100.000 stanovnika. Trenutno je 11 takvih gradova u kojima živi ukupno 4,8 milijuna stanovnika.

Među njima je Madrid, s oko 3 milijuna stanovnika, u kojem je u posljednja dva tjedna koronavirus potvrđen kod 763 stanovnika na 100.000.

Od subote stanovnici Madrida i devet predgrađa neće smjeti slobodno izlaziti iz grada. Policija bi trebala kontrolirati prilaze te propuštati samo one s potvrdom o odlasku na posao, na sudove, u bolnice, škole ili pri povratku kućama. Ulaz će biti dopušten pod istim uvjetima a kazne za kršenje iznosit će 600 eura.

Unutar Madrida smjet će se okupljati najviše šest osoba umjesto dosadašnjih deset. Kafići, restorani i trgovine trebali bi smanjiti kapacitet 50 posto, te će primati klijente do 22 sata a u 23 sata moraju prestati s radom. Nakon toga će smjeti raditi samo ljekarne i benzinske crpke.

U Velikoj Britaniji nove restrikcije su uvedene u Liverpoolu. Na tom području s 1,5 milijuna stanovnika u zatvorenom prostoru bit će zabranjeni bliski kontakti među onima koji nisu članovi iste obitelji. Preporučuje se da se ne ide na sportska događanja, u posjet domovima za starije i da se ne putuje ako to nije nužno.

Takva su ograničenja u srijedu već bila stupila na snagu u dijelu sjeveroistoka Engleske. Dodaju se mjerama koje su već proglašene za čitavu zemlju i u skladu s kojima se kafići, restorani i barovi moraju zatvoriti u 22.00 sata a skupovi su ograničeni na šest ljudi, vani i u zatvorenom prostoru.

Zbog pogoršanja pokazatelja Njemačka je proširila svoj popis rizičnih područja na susjednu Belgiju, Island i dijelove Europe, a gotovo čitava Francuska je proglašena rizičnom.

U Belgiji, koja je među europskim zemljama najteže stradalim u pandemiji koronavirusa, broj umrlih je prešao 10.000 u srijedu, na dan kada su vlasti predstavile mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata.

Barovi i kafići u Bruxellesu od ponedjeljka se zatvaraju u 23.00 sata u okviru novih restrikcija zbog širenja covida-19.

Italija je u posljednja 24 sata zabilježila 2548 novozaraženih koronavirusom te je zemlja prvi puta od kraja travnja premašila broj od 2000 novih slučajeva zaraze, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. Posljednji puta je Italija imala preko 2000 zaraženih u jednom danu 29. travnja.

U pandemiji covida-19 u svijetu je umrlo najmanje 1.018.634 ljudi, po podacima agencije France Presse. Dijagnosticirano je više od 34 milijuna slučajeva zaraze.

Sjedinjene Države su najgore prošle, kako po broju umrlih (206.959), tako i zaraženih (7.233.946). Prate ih Brazil (143.952 umrla), Indija (98.678), Meksiko (77.646) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.143).