JOSIPOVIĆ NA FACEBOOKU:

'U EU svaka država ima suveren i ravnopravan glas'

15.01.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednik je svoje argumente na kojima temelji svoju podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji iznio i na Facebooku

Predsjednik RH Ivo Josipović na svom se profilu na Facebooku obratio 'dragim prijateljima' da bi i na toj društvenoj mjeri podijelio s građanima argumente na kojima temelji svoju podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

'Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet. EU nije država, ona je zajednica svojom voljom udruženih ravnopravnih i suverenih država i naroda. U EU svaka država u procesu odlučivanja ima suveren i ravnopravan glas. Ulazak u EU kao zajednicu država i naroda će nam trajno osigurati mir i sigurnost. To je preduvjet za gospodarski, kulturni i svaki drugi razvoj. Europska unija je zajednica vrijednosti. Vladavina prava je jedna od temeljnih vrijednosti koja građanima u cijeloj EU pruža jednake šanse za uspjeh.

Građani Europe su slobodni građani u svakom pogledu. Imaju pravo na vlastito mišljenje i izgovorenu riječ i političko i vjersko opredjeljenje te njihovo slobodno iskazivanje. EU je po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu. Prostor slobode u Europi je i prostor solidarnosti, što podrazumijeva brigu za nacionalne interese, ali i financijskim mehanizmima dostupnu pomoć onima koji su slabiji i nerazvijeniji. Hrvatska kao dio Europe u globaliziranom svijetu.

Efekte globalizacije ne možemo zaustaviti na svojim granicama, zajedno ih možemo neutralizirati, čak i iskoristiti za vlastiti razvoj. EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržište od 500 milijuna stanovnika. Tržišno gospodarstvo je jedini poznat i prihvatljiv model koji u današnjem svijetu nema alternative. Hrvatskoj će kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz fondova EU-a za razvoj gospodarstva. EU je ravnopravna zajednica naroda, jezika i kultura.

Hrvatski će postati službeni jezik zajednice. U EU ne postoji 'zajednička kulturna politika', ali postoje fondovi i programi koji podržavaju čuvanje nacionalne kulture i njezinu afirmaciju u zajednici. EU potiče razvoj nacionalnih obrazovnih sistema i znanosti, a kroz financiranje mnogobrojnih obrazovnih programa i razmjene studenata stvara prostor za mladu generaciju otvorenu novim znanjima, tehnologijama i vještinama, sposobnu da se nosi s izazovima budućnosti', napisao je predsjednik Josipović na Facebooku.