na najvišoj razini

U EU nezadovoljni rezultatima borbe protiv korupcije u BiH: Potrebne su optužnice, kazneni procesi i presude

13.06.2019 u 22:01

Bionic
Reading

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik unije za BiH Lars Gunar Wigemark pozvao je u četvrtak vlasti Bosne i Hercegovine da pojačaju borbu protiv korupcije na najvišoj razini kako bi zemlja brže napredovala prema članstvu u Europskoj uniji, budući da dosadašnji rezultati na tom području nisu zadovoljavajući

''Rezultata ima, ali BiH su potrebne optužnice, kazneni procesi i presude jer postoje presude na nižim razinama međutim, na višim razinama ti rezultati nisu zadovoljavajući“, rekao je Wigemark sudjelujući na konferenciji posvećenoj borbi protiv korupcije.

Pri tome je dodao kako je slična situacija s izostankom borbe protiv korupcije na najvišoj razini u svim zemljama koje imaju aspiracije biti članice EU-a. Na različitim razinama vlasti u BiH postoji 14 tijela za borbu protiv korupcije, čiji rad međutim nije koordiniran.

"Najvažnije je da se osigura koordinacija između ovih tijela, koja do sada nije bila na zadovoljavajućoj razini, a potom da oni razmjenjuju informacije bez obzira na kojoj razini vlasti se nalaze", dodao je švedski diplomat na čelu Izaslanstva EU u BiH.

Pri tome je naveo kako je borba protiv korupcije jedna od najvažnijih preporuka iz Mišljenja Europske komisije o BiH za otvaranje pregovora te zemlje s Unijom o članstvu.

Europska komisija nedavno je dala preporuku Vijeću EU-a za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, no istodobno je predložila 14 oblasti u kojima treba napraviti napredak i provesti reforme kako bi započeo proces usklađivanja bosanskohercegovačkog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Borba protiv korupcije i jačanje pravne države jedan su od ključnih kriterija.