na četiri mjesta

U eksplozijama u Somaliji poginulo najmanje 10 ljudi

06.02.2024 u 19:30

Bionic
Reading

U nekoliko eksplozija na popularnoj tržnici Bakara u glavnom gradu Somalije u utorak je poginulo najmanje 10 ljudi, a mnogo ih je ozlijeđeno

"Izbrojao sam 10 mrtvih i 15 ozlijeđenih. Moja trgovina je potpuno uništena. Eksplozije su se dogodile na četiri mjesta u središtu tržnice", rekao je Reutersu trgovac Hasan Ali.

Nije jasno tko je odgovoran za eksplozije, ali islamistička skupina Al Šabab često izvodi bombaške napade u Somaliji. Vlada nije odmah bila dostupna za komentar.

Bakara, najveća tržnica u Mogadišuu, vrvi trgovcima i na njoj većina stanovnika svakodnevno kupuje hranu, odjeću, lijekove, elektroniku i druge artikle.

Stanovnici su za Reuters rekli da je odjeknulo nekoliko eksplozija koje su uništile mnoge trgovine. Tri medicinske sestre u bolnici Erdogan u glavnom gradu Somalije kazale su da je više od 20 ozlijeđenih ljudi dovezeno u tu medicinsku ustanovu.

Al Šabab se godinama bori protiv savezne vlade Somalije i mirovnih snaga pod mandatom Afričke unije u nastojanju da uspostave novu vladu temeljenu na vlastitom tumačenju šerijatskog prava.