ZAVRŠEN PROJEKT WELCOME

U Dubrovniku ispisali E i završili dvomjesečnu avanturu

04.06.2011 u 08:27

Bionic
Reading

Jednima je dovoljno kupiti tepih s natpisom Welcome da bi pristojno pozdravili svoje goste. Drugi tu istu riječ dobrodošlice ispišu duž dvije i pol tisuće kilometara, i to GPS-om, kajakom, jedrom, biciklom i alpinističkim vještinama. Zadnji potez 'GPS olovkom' bio je u Dubrovniku

Dvije i pol tisuće kilometara čiste pustolovine predsjednik Zajednice pustolovnog turizma Danijel Lacko završio je laganim zaveslajima, uplovivši kajakom u stari dubrovački porat.

Nakon gotovo dva mjeseca putovanja, Danijel Lacko sa svojom ekipom avanturista, snimateljima Lukom Tambačom, Markom Rukavinom, kao i Čedom Josipovićem, ispisao je i posljednje slovo riječi Welcome.

'Cilj projekta, koji je poduprla Hrvatska turistička zajednica, bio je ukazati na to da je Hrvatska zaista idealna destinacija za pustolovni turizam', istaknuo je Lacko nakon što je doveslao u dubrovačku luku te dodao da su sve dokumentirali kamerom i fotoaparatom. Sad slijedi montiranje videa i promotivnog materijala, što nije teško, jer, tvrdi Lacko, Lijepa Naša je pravi raj za pustolove, najbolja destinacija u Europi, a možda i u svijetu za ovakav oblik turizma.

Njihov put započeo je 5. travnja u Istri, nakon čega su cijelu obalu i velik dio gorske Hrvatske prešli kajakom, biciklom i jedrom. No put se prelazio i jašući konje s ličkim kaubojima, ploveći morem sa Šimom Stipaničevom, koji je posve sam projedrio Atlantik, te spuštanjem sa 60 metara visokog zvonika Sv. Duje. Kretalo se pomoću GPS-a da bi se duž cijele južne Hrvatske ispisalo riječ Welcome.

'Doživjeli smo toliko lijepih trenutaka da mi je stvarno teško izdvojiti neki, od susreta s prekrasnim ljudima do prolazaka kroz predivna mjesta', istaknuo je Lacko

Na pitanje je li bilo teških trenutaka, odgovara: 'Teško mi je reći koji je bio najteži i oni koji su bili teški bili su jednako lijepi. Sigurno ću pamtiti vjetar s Dinare opjevan u pjesmi, kao i senjsku buru. Kažu ljudi da, kao što Eskimi imaju tisuću riječi za snijeg, tako mi imamo tisuću riječi za vjetar, a ja sam upoznao samo jednu - u prsa! Kamo god sam išao, vjetar je puhao u prsa i to je bilo teško, ali prekrasno.'

No i s vjetrom u prsa zadatak je obavljen i priveden kraju mirnim zaveslajima u dubrovačkom starom portu. Točka po točka na GPS-u i ispisao se hrvatski Welcome. A i više je nego dobrodošao, inovativan način promocije za Hrvatsku. Neka nam svi pustolovi svijeta navrate, i više su nego dobrodošli.