SPELEOLOZI U AKCIJI

U dubokoj jami našli ljudske kosti. Je li riječ o ženi nestaloj 1983?

Bionic
Reading

Ljudske kosti pronašli su speleolozi splitskog 'Špiljara' u jami Golubinka kod zaselka Botići nedaleko Labina Dalmatinskog, a kako se pretpostavlja riječ je o kostima Antice Dujlović nestale još daleke 1983. godine

U speleološkoj ekipi bili su Jelena Katušić, Tonći Rađa i Robert Nožina koji se sjeća nestanka žene iz 80-tih godina. 'Jako dobro se sjećam da je 1983.godine oko Velike Gospe nestala žena koja je čuvala ovce zvala se Antica Dujlović, tada se u potragu uključila policija, psi tragači, svi mještani no nestala žena nije pronađena. Znam da se tada pričalo kako je imala otprilike nešto više od 70 godina i bila je jako vitalna no što se s njom dogodilo nikada se nije doznalo', priča Nožina za Slobodnu Dalmaciju


U međuvremenu su, kaže Nožina, njezini članovi obitelji u zaselku Botići, umrli i on ne zna ima li tko od obitelji u nekom drugom gradu. U Golubinki je kosti prvi uočio spelelolog Tonći Rađa:

'Namjeravali smo istražiti ovu jamu duboku 40 metara kako bi prikupili uzorke podzemne faune, ispod ulaza smo odmah naišli na prostranu dvoranu oko 600 metara četvornih, a kosti su bile na dnu sipara. Ostatak kostura se nalazi desetak metara niže gdje ga je odnijela voda jer se u kišnom razdoblju kroz ulaz i zidove u jamu slijeva vode čiji se tragovi vide u jami', kaže Rađa.

S obzirom na pretpostavke kako su u jami kosti nestale žene spelelolozi su kao i u ranijim slučajevima pronalazak prijavili policiji, a nakon toga će uslijediti istraga. Kosti će potom biti prevezene na Odjel patologije KBC Split gdje bi se trebala obaviti DNK analiza. Tek tada bi se sa sigurnošću moglo znati je li doista riječ o nestaloj Antici Dujlović, te više i o okolnostima smrti nestale žene.