IZNENADILA SE I KOSOR

U državnoj upravi svaki peti zaposleni je - šef!

17.05.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Osim 15 ministarstava, u sklopu državne administracije radi i više od 90 raznoraznih agencija, zavoda i uprava. Premijerka Jadranka Kosor danas je najavila njihovo rezanje te u sklopu toga i racionalizaciju broja zaposlenih i njihovih plaća

Ministarstvo uprave vrlo brzo, najavila je Kosor, trebalo bi izaći s jasnim kriterijima po kojima će se te agencije i zavodi ukidati, spajati ili uklapati u rad postojećih ministarstava.

'Neka od tih tijela imaju impresivan broj zaposlenih. Isto tako, neprihvatljivo je da netko ima veća primanja samo zbog toga što radi u agenciji izvan ministarstva. Čula sam i podatak, koji tjera na razmišljanje, da je u cijeloj državnoj upravi svaki peti djelatnik rukovodeći kadar, odnosno šef. To je nešto s čime se moramo pozabaviti', naglasila je premijerka prilikom posjeta Ministarstvu uprave.

Pohvalila je ministra uprave Davorina Mlakara zbog dosadašnjeg rada njegovog ministarstva na mjerama iz Programa gospodarskog oporavka te je istaknula da ga čeka težak posao. Jedna od važnijih zadaća je da do kraja godine smanji broj zaposlenih u državnim tijelima za pet posto po načelu 2 za 1 (za dva otišla, jedan novi zaposleni).

Premijerka je izvijestila i da je dosad Ministarstvo dobilo oko 75 posto potrebnih podataka od općina, gradova i županija potrebnih za izradu kriterija po kojima bi smanjivao broj lokalnih jedinica.

'Kad sve prikupimo, napravit ćemo analizu svega što imamo da bismo došli do kriterija po kojima bismo mogli ići u rezanje broja općina, gradova i županija. Konačna odluka o tome bit će politička. Ako izostane konsenzusa svih parlamentarnih političkih stranaka, od ovoga posla neće biti ništa. Vodit ćemo se time da niti jedan građanin ne ostane zakinut i da ima punu uslugu državnih tijela. Uz to, nećemo poništiti rezultate lokalnih izbora', rekla je Kosor.

Na novinarsko pitanje ministar Mlakar potvrdio je da će za izradu registar državnih službenika trebati gotovo godinu dana jer se mora raspisati natječaj za nabavku kompjutorskog programa kako bi registar bio u funkciji.