riječ protiv riječi

U dramatičnoj epizodi suđenja Kalmeti letjele su psovke i uvrede: Pitali smo odvjetnike čemu suočavanje

09.04.2019 u 14:04

Bionic
Reading

Suđenje u aferi Remorker, u aferi izvlačenja desetaka milijuna kuna iz tvrtki cestarskog sektora u doba ministra Božidara Kalmete, na trenutak je ponovno postalo medijski atraktivno: Suočavanje dijela optuženika s Uskokovim svjedokom pokajnikom Josipom Sapunarom pred televizijskim kamerama izgledalo je napeto, kao u kakvoj američkoj sudskoj drami. 'Lažeš', 'kretenu', 'smeće' i 'đubre' samo su neki od izraza koji su se mogli čuti u sudnici, uz jednostavnu optužbu: 'Ti si uzeo sav taj novac'

Sve je ušlo u zapisnik, premda se na prvi pogled malo toga konkretnog moglo zaključiti iz Sapunarove ledene face te iz bijesnih uzvika i optužbi dijela optuženika. Dio njih se ipak na sudsko suočavanje nije odlučio - iz vlastitih razloga. Zdravko Livaković, recimo, od toga je odustao na savjet odvjetnika Nediljka Ivančevića, koji je prethodno u dva navrata zatražio izdvajanje Sapunarova iskaza kao nezakonitog.

'Da, ja sam mu to preporučio jer smatram da ne trebamo na taj način sudjelovati u verificiranju iskaza koji iz više razloga smatramo nezakonitim', kazao je Ivančević za tportal.

Premda se jučerašnje sudsko suočavanje u dijelu medija predstavilo kao neuobičajena i rijetko korištena procesna radnja, istina je ponešto drugačija: ono se koristi sasvim redovno, po potrebi i procjeni suca ili zahtjevima odvjetnika. Upravo Ivančević je u drugom slučaju nedavno također imao suočavanje.

>> Poslušnik s misijom: Je li ovo čovjek koji će 'utopiti' Kalmetu?

'Jedan nasuprot drugoga na sudu u Splitu sjeli su svjedok i okrivljenik. Radilo se o kaznenom djelu prijevare', kazao nam je. Po njegovom mišljenju, ne radi se ni o kakvoj 'ekskluzivi', ali ni osobito korisnom alatu.

'Kroz sudsku praksu utvrđeno je da ono de facto ne predstavlja ništa, a na koncu se sve ponovno svede na riječ protiv riječi', govori ovaj splitski odvjetnik, bivši državni odvjetnik.

Zakonom o kaznenom postupku postupak suočavanja precizno je definiran: po njemu se jedan nasuprot drugoga mogu naći optuženik i svjedok, zatim dva optuženika, ali i dva svjedoka. Preduvjet za to jest da se njihovi iskazi međusobno razlikuju u važnim činjenicama, o čemu se ispituju pred sudom. Suočiti se odjednom mogu najviše dvije osobe, sadržaj suočavanja unosi se u zapisnik, a ono može biti i snimano.

U ovom postupku ne mogu sudjelovati maloljetnici.

Zagrebački odvjetnik Veljko Miljević primjećuje da je suočavanje na hrvatskim sudovima bilo prilično često do prije desetak godina, no da se od tada do danas ono 'izobičajilo'.

'Premda su rezultati te procesne radnje uvijek bili dosta upitni, kod iskusnih sudaca radi se o dragocjenom detalju jer se često može vrlo jasno utvrditi tko ne govori istinu', kaže Miljević za tportal.

Uvjet je, dodaje, da osobe koje se suočavaju sjede jedna nasuprot drugoj i da su orijentirane sucu, a nikako prema publici ili kamerama, kako bi se jasno mogla utvrditi razlika između njihovih iskaza. No, dodaje Miljević, i njemu samome razumljivo je zašto se ova radnja posljednjih godina koristi rjeđe nego ranije.

'Kad se na koncu sve svede na riječ protiv riječi, nema tu neke velike koristi…'

kapitalan slučaj u cestarskom sektoru

Tko je tko u aferi Remorker?

Afera Remorker jedna je od najvećih otkrivenih u hrvatskom cestarskom sektoru. Na teret više optuženih osoba stavlja se podjela više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, koje su, prema optužnici, izvlačile preko tvrtke Remorker Igora Premilovca. Prvooptuženi je Božidar Kalmeta, optužen da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, a uz njega su obuhvaćeni najbliži suradnici iz tog ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić, koji je također bio u Upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Premilovac je ranije priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom, a to su učinili i Josip Sapunar te Ivan Berket. Sapunar je dobio godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro te mora vratiti sredstva, a ujedno je dobio status svjedoka pokajnika.

U svom dodatnom svjedočenju ispričao je da je dio novca izvučen preko tvrtke Remorker zadržavao za sebe, a dio prosljeđivao suoptuženicima, no u tom kontekstu nije ni spomenuo bivšeg ministra Božidara Kalmetu: teretio je Livakovića, Kezelea, Mikulića, Vukelića, Prskala i Lovrinčevića. Oni tvrde kako laže da bi osobno bolje prošao na sudu.

  • +3
Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl