SNJEŽNI POKRIVAČ

U Dalmaciji odgođena nastava, Gračac odsječen

18.02.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Voditeljica Odsjeka za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji Nensi Ivanišević uputila je preporuku ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola na području županije da se zbog snježnih padavina i otežanog prometa danas ne održava nastava

"Danas se ne može održavati nastava jer prevelik broj autobusa ne vozi pa brojni učenici ne mogu doći na nastavu", rekla je Nensi Ivanišević. Dodala je kako se nastava može održati u onim mjestima gdje se za to eventualno steknu uvjeti, a procjenu o tome donijet će vodstva škola. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 147 škola i oko 60 tisuća djece koja ih pohađaju.

U noći s utorka na srijedu nekoliko centimetara snijega palo je u Splitu, što je prvi puta nakon 2006. godine da su gradske ulice prekrivene snijegom, a zbog niske temperature stvara se i poledica te je otežan promet. Jutros i noćas temperatura u Splitu bila je ispod ništice, a i tijekom dana neće puno porasti, dok će iduće noći temperatura biti još niža, pa će stanje u Splitu biti još gore jer će se zalediti snijeg koji se danas otopi, izjavio je dežurni sinoptičar Državnog hidrometeorološkogzavoda Split Vlatko Vukičević. Snijeg je noćas padao i na srednjodalmatinskim otocima Braču, Šolti i Hvaru. Snježni pokrivač je zabijelio i prekrasnu bolsku plažu Zlatni rat

U Zadru je napadalo do pedesetak centimetara snijega, a zabijelila je cijela županija, uključujući i otoke. U prekidu je autobusni promet prema Zagrebu i Rijeci, dok u smjeru Splita autobusi prometuju uz određena zakašnjenja. Zračna luka u Zadru jutros je zatvorena za promet pa tako nije prometovao zrakoplov prema Zagrebu.

Iz Ureda državne uprave za prosvjetu su savjetovali zadarskim ravnateljima da sami odluče o organizaciji nastave te su ravnatelji za sada različito postupili. U nekim su osnovnim školama odgodili održavanje nastave, a u drugima se ona uz manja zakašnjenja i skraćivanje školskih sati ipak održava.

I na cijelom području Šibensko-kninske županije noćas je padao gust snijeg. Prema podacima meteorološke postaje u Kninu je palo 17, a u Šibeniku šest centimetara snijega. Struje nema ili se njena opskrba odvija s prekidima u Podorljaku, Supljaku, Primoštenu Burnom, dijelu Pirovca, Putičanima, Stankovcima, na otoku Žirju i Jadrtovcu

Nastava u jutarnjoj smjeni na području Grada Šibenika trajala je do 10 sati, a nastave u poslijepodnevnoj smjeni danas neće biti. Tijekom dana nakon sastanka s ravnateljima bit će odlučeno hoće li sutra biti nastave.

U Kninu je dio učenika došao na nastavu u osnovnu školu, a tijekom dana će biti donesena odluka o tome hoće li biti nastave u pslijepodnevnoj smjeni. Nastava jutros nije počela u područnim odjelima šibenskih osnovnih škola, kao ni u većini općinskih škola. Kako se doznaje u županijskom odjelu za prosvjetu učenici srednjih škola koji putuju na nastavu jutros nisu došli u škole, zbog kašnjenja autobusa.

U Gračacu je snijeg odsjekao cijelu općinu od ostalih dijelova, rekao je načelnik općine Nikola Bolta. 'Jak vjetar je nanio snijeg tako da ne možemo ni prema Gospiću, ni prema Zagrebu, kao ni prema Zadru', rekao je Bolta.

Veliko snježno nevrijeme praćeno jakom burom pogodilo je noćas i čitavo zabiokovlje. Snijeg koji je padao gotovo cijelu noć prouzročio je velike poteškoće u odvijanju cestovnog prometa. Unatoč čišćenju koje provode djelatnici Nadcestarije Imotski, stanje u prvim jutarnjim satima i dalje je teško, zbog snijega koji još pada i zatrpava netom očišćene prometnice.

Visina snijega od čak četrdesetak centimetara poteškoće stvara na području cijele Imotske krajine, gdje je obvezna zimska oprema. Najteža situacija je u brdskim selima Studenci i Aržano, gdje na snježnim zapusima visina snijega prelazi metar i pol. Veliki broj sela u općini Zagvozd odsječena od ostatka svijeta, a ništa bolje stanje nije ni na području općine Šestanovac, gdje je do daljnjega odgođena nastava.

'Zbog otežanih uvjeta u odvijanju prometa, savjetujemo odgađanje planiranih putovanja u i iz svih mjesta Imotske krajine, jer je unatoč čišćenju situacija i dalje teška. Na cijelom području županije obvezna je zimska oprema', kazao je za voditelj Nadcestarije Imotski Ivica Šamanović.

Pod snijegom je danas osvanula i dolina Neretve, a najteže je bilo u Baćini, u blizini Ploča, gdje je ralica morala čistiti snijeg s cesta.
Teško je bilo i u pločanskome zaleđu te u drugim područjima doline Neretve, posebice u Rogotinu, Kominu, Opuzenu i Metkoviću

Iznimno niske temperature i velika hladnoća za ovo doba godine u dolini Neretve ozbiljno su zabrinule neretvanske povrtlare budući da su ugrožene mnoge poljoprivredne kulture, posebice kupus, blitva, špinat i zelena salata. Hladnoća je zaprijetila i plantažama kivija, mandarina i drugih agruma pa su Neretvani iznad njih postavili zaštitne mreže.

Osim doline Neretve, snijeg je danas zabijelio i poluotok Pelješac te neke dubrovačke otoke.