stanje s koronom stabilno

U Crnoj Gori ukinuta obveza nošenja maski na otvorenome, visoka očekivanja od turističke sezone

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2021 14:28
  • Objavljeno 20.05.2021 u 14:28
tportal

Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je na razini srpnja prošle godine, razdoblja prije početka drugog vala pandemije koji je teško pogodio zemlju, pa su zdravstvene vlasti u četvrtak odlučile ukinuti mjeru obveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenome, koja je vrijedila od početka godine.

Crna Gora prethodno je nekon poboljšanja epidemiološke situacije u travnju, ukinula većinu epidemioloških mjera, pa su sada na snazi ostale obveza nošenja maske u zatvorenom prostoru i zabrana okupljanja više od 20 osoba na istom mjestu.

"Prosječan broj novih pozitivnih slučajeva u posljednjem tjednu bio je 76 i bilježi se konstantan pad od ožujka“, priopio je Igor Galić, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje, istaknuvši da je u tom razdoblju postotak oboljelih u odnosu na broj testiranih bio 5,83 posto.

On je istaknuo da je kumulativna incidencija u Crnoj Gori na 100 tisuća stanovnika sada 173 oboljela, po čemu je, kako je rekao, Crna Gora u boljoj situaciji u odnosu na 17 zemalja Europske unije, ali i pojedinih turističkih destinacija.

"U odnosu na turističke destinacije vidimo da Crna Gora u travnju i svibnju mjesecu ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Cipra, Hrvatske, Grčke i Turske, a približno Italiji i Španjolskoj", rekao je Galić.

Kada je u pitanju ulazak stranih državljana u Crnu Goru, u zemlju i dalje bez uvjeta mogu ući državljani Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije dok putnici iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test, pozitivan test na antitijela ili dokaz da su u potpunosti imunizirani makar tjedan prije dolaska u Crnu Goru.

Crna Gora je do četvrtka prvom dozom cjepiva cijepila 116.487 stanovnika, a potpuno je imuniziranano 35 tisuća osoba, što ukupno čini gotovo četvrtinu populacije te zemlje.

Tijekom ljeta, kako je priopćeno, turistički radnici koji su se cijepili nosit će na grudima bedževe „Ja sam cijepljen, a ti?“

Crna Gora se je uoči lanjske turističke sezone proglasila za prvu "corona-free" turističku destinaciju, nakon što u svibnju 2020. nije imala potvrđenih slučajeva infekcije kornovirusom.

No već u lipnju, u Crnu Goru su „uvezeni“ novi slučajevi koronavirusa koje su donijeli Crnogorci koji su bili na utakmici između Crvene Zvezde i Partizana u Beogradu, kojoj je prisutvovalo 20 tisuća osoba. Do naglog širenja, dovela su politička okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza prošle godine.

Tijekom prvog vala koronavirusa u Crnoj Gori zaražene su 324 osobe i devet ih je preminulo. Drug val učinio je zemlju jednom od najpogođenijih u Europi, s preko 96 tisuća inficiranih ili više od 15 posto populacije i s 1566 umrlih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!